България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Коментар: "Хартиената коалиция" се готви да управлява след изборите

Цветан Цветанов, доц. Борислав Великов и Красимир Премянов смятат, че партиите трябва да се обединят около приоритетите за страната ни

23.01.2023 | 09:45 Редактор: Тодор Петров

"Четвърти неуспешен мандат за БСП е голямо поражение. Сега са извън тройката. Президентът изпълни своя ангажимент към левия избирател. Търси се вариант след предсрочните избори каква ще бъде конфигурацията на евентуален редовен кабинет. Анонсът на лидерската среща показва, че вече вървим към "хартиена коалиция" с лек уклон към други геополитически виждания на страната - малко повече към Русия", заяви председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в "България сутрин".

Той отбеляза, че в действащия парламент коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП прави 128 депутата, за да реализират успешно мандата. Плюс 12 депутати от "Български възход" - стават 140. 

"Целта е при въвеждането на хартиената бюлетина да има възможност ГЕРБ, ДПС и БСП да бъдат координирани като действия в секционните избирателни комисии. Очаква се те да получат по-висок резултат. Ще се стремят "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да имат по-малко от сегашния сумарен сбор. Силната алтернатива може да бъде широко обединение между "Продължаваме промяната" и ДБ", смята Цветанов.

"Интересна е тезата на г-н Цветанов, че хартиената коалиция се готви за следващите избори и за местните избори. Не е без значение дали ще има редовно правителство в рамките на 49-ото НС. Бойко Борисов си позволи да намекне за модел "Радев", което е малко пресилено. Президентът, макар и разтегливо, се движи по Конституция. Следващо служебно правителство не е в сметките на "хартиената коалиция". Ако се намери противодействие, то ще бъде от страна на "Продължаваме промяната" и ДБ", коментира на свой ред председателят на 39-ото НС доц. Борислав Великов.

"От 48-ото НС се искаше да приеме важни закони по ПВУ, някаква форма на бюджет за 2023 г. Все пак доста работа се свърши", изтъкна той и добави, че влизането ни в Еврозоната и Шенген са важни за България, като работата по тях трябва да е приоритет.

"Лидерите биха могли да се обединят в оставащото време. Дори така можем да докладваме пред ЕК: Не стигна времето, но законопроектите бяха приети на първо четене, и това да послужи по някакъв начин. Това за предоговарянето няма да стане, или ще стане много трудно. До местните избори няма да има нищо стабилно в България", каза още доц. Великов пред Bulgaria ON AIR.

Той очаква в 49-ото НС да има редовно правителство, тъй като много от партиите ще предпочетат с него да се подготвят за местните избори, отколкото това да стане изцяло със служебно правителство.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България - Красимир Премянов, е на мнение, че в БСП следва да има нагласа за компромис и след изборите. Той не се съгласи с мнението на Цветанов и доц. Великов за "хартиената коалиция" и отбеляза, че не говори като защитник на БСП.

"Хартиена коалиция няма. Лидерската среща доказа, че няма достатъчно разбирателство между политическите сили. Лидерите трябва да се замислят за споразумение след изборите и да има ясно обединение около приоритети. Последният пленум показа, че няма да има трусове в БСП", заяви Премянов.

По думите му проблемът е в недоверието, което заслужиха всички политически сили и институции със своето поведение. Явно е отношението на народа към тях - под критичния минимум. Има проблеми, които не са партийни и трябва да се ориентираме към тях, дори за кратък хоризонт от време, апелира той.

Цветанов се съгласи, че трябва да има ясни приоритети и настоя, че не може основният приоритет на парламента да бъде Изборният кодекс, докато в същото време страната ни губи пари по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като законопроектите не се приемат.

"Всяка политическа сила ще използва популистки тези, за да печели електорат, но не и да мисли за държавата. Местните избори ще разсекат този политически възел, но тази хартиена коалиция дава възможност в 12 900 секции да се извършат неща, които не са съвместими с демократичния свят. Машинното гласуване неутрализира този процес. "Продължаваме промяната" и ДБ трябва да имат поне по трима наблюдатели във всяка секция", каза още бившият вътрешен министър.

Гледайте целия разговор във видеото.