Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Зам.-вътрешният министър: Работим конструктивно с Австрия и Нидерландия по приема ни в Шенген

Притеснително е, че скоро ще останем без действащ парламент, няма да бъдат приети важни закони, заяви Моника Димитрова-Бийчър

22.01.2023 | 10:30 Редактор: Тодор Петров

"Имаме уверението на Швеция, че ще продължи да подкрепя приоритета, свързан с разширяването на Шенген. Предстои поредното общо заседание, надявам се тази тема да бъде включена в дневния ред идната седмица", заяви зам.-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър в студиото на предаването "Брюксел 1".

Според нея 1 октомври 2023 г. е реалистична дата за приемането ни в Шенген. Зам.-министърът припомни, че сме изпълнили всички изисквания и това се признава от държавите членки.

"Темата, която остана, е по-скоро политическа, отколкото техническо изпълняване на критериите. Работим в конструктивен диалог с Австрия и Нидерландия, с Австрия имаме по-добра комуникация. Цялостната ни комуникация с Нидерландия беше в посока, че те всеки път променят позицията си. Очакваме от тях конкретика, а не постоянна промяна на позицията", обясни Моника Димитрова-Бийчър пред Bulgaria ON AIR.

Тя е притеснена от факта, че съвсем скоро ще останем без действащ парламент, който да гласува законопроектите, касаещи върховенството на закона, което пък притеснява Нидерландия. Единият закон е за главния прокурор, вторият касае антикорупционната агенция.

"От Австрия са ни изпратили конкретни мерки, които искат съвместно с България да бъдат предприети. Има пилотен проект във връзка с охраната на границата ни. Нашите австрийски колеги искат да дойдат на място, наясно са как ние охраняваме. Нямат против България и Румъния да бъдат приети, но имат сериозни обструкции как работи механизмът Шенген", посочи още Димитрова-Бийчър.

Тя добави, че от първия ден се работи по техническото обезпечаване на всички служители на МВР, както и да бъде обезпечена охраната по границата с технически средства. Всички служители на МВР са подсигурени с необходимите дрехи, обувки и технически съоръжения, увери гостът на Милена Милотинова.

Прави се реорганизация на разпределението на силите по границата. Сключен е договор за системи, които да покрият цялата граница, а всеки граничар да има комуникация с центъра за мониторинг и наблюдение. Осигурени са очила за нощно виждане и оборудване, което да гарантира бързото придвижване на граничарите. Работи се по осигуряването на високопроходими автомобили за граничарите ни.

Гледайте целия разговор във видеото.