Кабинетът си пише отличен 6 за изборите, безработицата и връщането на държавата на границата

Само 2 от внесените 14 законопроекта са разгледани от депутатите

19.01.2023 | 13:55 Редактор: Петя Кръстева

"Отлична организация на изборите и справяне с многото заварени кризи в страната", така служебният премиер Гълъб Донев обобщи свършеното от правителството по време на 6-месечното му управление. 

"Служебният кабинет се е справил с основната си задача - да организира изборите", отбеляза най-дълго управлявалият служебен министър-председател в първия по рода си отчет на служебна власт. Служебният вътрешен министър потвърди, че кабинетът дори е получил благодарности от ЦИК заради отличната организация на вота. 

Като голям успех след тежка битка служебната власт отчете и връщането на държавата на границата с Турция - премахването на частните фирми за фитосанитарен контрол и така наречения "златен гьол" на "Капитан Андреево".     

В енергийната сфера служебната власт отбеляза преодоляването на дефицита от 1 млрд. лв. в "Булгаргаз", пускането на интерконектора с Гърция и осигуряването на допълнителни количества природен газ.

"Булгаргаз" завършва годината на печалба от 20 милиона", докладва ресорният министър Росен Христов.

Като едно от основните предизвикателства беше посочена растящата инфлация, която е достигнала 16% на годишна база. По думите на социалния министър Лазар Лазаров "страната ни е постигнала една от най-ниските безработици в последно време - 4,5%".

"В момента А-95 е над 2 лв. - с близо лев са паднали горивата, но това не е единият лев на Бойко Борисов. Заварихме голяма ножица между инфлация и доходи", припомни министърът на транспорта Христо Алексиев.

Охраната на границата и мигрантският натиск също влязоха в дневния ред на служебния кабинет.

"Загубихме четирима души, 35 полицаи са задържани", не успя да се похвали Демерджиев. По време на заседанието стана ясно още, че австрийските власти ще дойдат да охраняват заедно с българските границата, за да могат да се уверят, че страната ни е готова да бъде приема в Шенген. 

След като в края на миналата година НС задължи Министерския съвет да внесе законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост, равносметката на кабинета "Донев" показа, че само 2 от внесените 14 законопроекта са разгледани от депутатите. 

"Необходима е само малко политическа воля, за да минем на друго ниво", смята правосъдният министър Крум Зарков.

Според вицепремиера Атанас Пеканов средствата от Плана за възстановяване ще спомогнат за доближаването на България до стандартите в Европа. Неприетите закони, според служебния кабинет, са сред основните причини да не бъдем приети в Шенген. 

"Тежка цена плащаме заради липсата на промени в законодателството", обобщи Зарков, а вътрешният министър изрази надежда до октомври страната ни да бъде приета в Шенген. 

В отчета на служебния кабинет бяха засегнати и темите за националната ни сигурност в контекста на войната в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Цветко Пенев
преди 10 месеца