Донев: Заварихме държавата на пауза, търси се формула за овладяване на цените

"Върнахме държавата на границата на дела, а не на думи", категоричен бе премиерът

19.01.2023 | 10:41 Редактор: Петя Кръстева

Отчетността e основен принцип на доброто управление. Той обаче се пренебрегва в дейността на изпълнителната власт - нито едно правителство не е представяло отчет за действията си в края на мандата си. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, който представи данни за свършеното от кабинета, като подчерта, че въпреки това - служебното правителство не е получило дори 100 часа "кредит доверие".

Според служебния премиер резултатите се дължат на екипния принцип и партньорството с местната власт и неправителствени организации.

"Заварихме държава на пауза. Все пак се справихме с изборите, на които нямаше съществени нарушения. Изборната активност беше ниска,  отговорността обаче не е на служебното правителство", категоричен бе Донев. 

За отличната организация на вота потвърди и служебният МВР министър Иван Демерджиев.

"Обезпечихме криминалния контингент, така че да минимизираме купения вот. Създадохме работна група по киберсигурност", припомни той.

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров изтъкна, че за първи път е бил предоставен изходния код на машините.

"Винаги проблем при изборите са били отношенията между МВР и ЦИК, сега те липсваха, имаше много добра координация. Овладя се ситуацията и с машинния вот заради добрата координация между министрите Демерджиев и Тодоров. По отношение на темата "Капитан Андреево" аз от първо лице видях много смела и категорична дейност от страна на министерството", заяви служебният правосъден министър Крум Зарков.

В рамките на отчета бе коментирана и темата за "Капитан Андреево".

"Върнахме държавата на границата на дела, а не на думи", каза Донев. 

Демерджиев призна, че ситуацията е била изключително тежка - "конфликт между частната лаборатория и БАБХ, безредици, огромно напрежение, претенции от други държави, че опашките не могат да продължават".

Той цитира статистика, според която над 2000 служители са се включили в разрешаването на ситуацията. 

"30км беше опашката от тирове, сега ги няма. Вече няма 1 камион, обработен от частна фирма - всяка проба се обработва от държавата", констатира министърът на земеделието Явор Гечев.

Не беше пропусната и темата за инфлацията.

"Търси се формула за овладяване на цените", съобщи премиерът. Министърът на транспорта Христо Алексиев докладва, че  цените на горивата се следят ежедневно.

"В момента А-95 е над 2 лв. - с близо лев са паднали горивата, но това не е единият лев на Бойко Борисов", категорично каза той. "През октомври за първи път от 20 месеца, инфлацията спадна с 1 пункт. През следващите месеци инфлацията се запази, което е много добре, защото през декември традиционно има повишение, сега – началото на 2023г., няма и повишаване на цените", допълни служебният икономически министър Никола Стоянов.

Енергийният министър Росен Христов обобщи, че са заварили един "недовършен интерконектор, дупка от 1 млрд. в "Булгаргаз", несключени договори за доставка на природен газ и едно хранилище в Чирен, което не е било запълнено".

"Благодарение на добрата координация постигнахме успех със завършването на интерконектора за всички страни", заключи служебният регионален министър арх. Иван Шишков