"Гранична полиция": Мигранти са превозвани с линейки с включен сигнал и катафалки

"Ще бъдем абсолютно безкомпромисни", закани се зам. главният секретар на МВР

17.01.2023 | 18:41 Редактор: Вяра Димова

92-ма души са привлечени като обвиняеми по време на акция "Хавала" срещу нелегалната миграция. Прокуратурата обясни схемата за трафик. 3000 евро е била тарифата на мигрант. А за VIP услуги се заплащало по 10 000 на човек.

Във всяка една от държавите от така наречения "Балкански маршрут" - Турция, България и Сърбия има по един основен организатор на трафика на нелегални мигранти. 

"Той е изградил стройна мрежа от хора надолу в пирамидата, които му помагат в престъпната дейност", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Организаторите са превеждали мигрантите с камиони, автобуси и кемпери. Почти винаги се използват пилотни коли, които често се управляват от жени шофьори, за да не будят съмнение, а трафикантите били все по-изобретателни.

"Имахме случаи, в които установявахме линейки с включен светлинен сигнал, в тях се возели незаконни мигранти, както и на катафалки", съобщи директорът на "Гранична полиция" Росица Димитрова.

"Лицето, което се нарича хавалар - касиер или брокер разплаща парите на организатора от българска страна след потвърждение от турска", коментира Милева.

В хода на акция "Хавала" са проверени 7019 лица, 4202 превозни средства и 624 адреса. 92 лица са привлечени като обвиняеми, шестима са задържани. 

"Основният организатор не е от български произход", посочи зам.-директорът на ГДБОП Николай Хаджиев.

"Това престъпление е изключително тежко и трудно за доказване. Престъпление, свързано с това, че участват много лица - хора, които не са граждани на Република България", изтъкна директорът на "Национална полиция" Атанас Илков.

Операцията срещу каналджийството продължава. 

"Ще бъдем абсолютно безкомпромисни", закани се зам. главният секретар на МВР Станимир Станев.

Вътрешното ни ведомство и службите работи в тясно сътрудничество с  турските си колеги и европейските им партньор.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.