Сийка Милева: Мигранти са плащали до 10 000 евро за преминаване през границата

Престъпната група, занимавала се с каналджийството, е предлагала и ВИП услуги на малки групи

17.01.2023 | 15:16 Редактор: Вяра Димова

"До 10 000 евро са плащали мигранти за незаконното си прекарване през границата", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя оповести данни от започналата вчера акция, насочена срещу нелегалната миграция и каналджийството.

Стандартната цена за преминаването през България до границата със Сърбия е била между 2000 и 3000 евро, а престъпната група, занимавала се с каналджийството, е предлагала и т.нар. ВИП услуги на малки групи от по пет - шест души. В тези случаи се плащало до 10 000 евро. Използвани са пилотни коли, управлявани и от жени с цел да не се буди подозрение.

В хода на специализираната операция са иззети големи парични суми, множество сим карти, мобилни телефони, оръжие, радиостанции, използвани при т.нар. каналджийската дейност. До момента към наказателна отговорност са привлечени 92 лица.

Във всяка страна има организатор, който разполага с мрежа от хора. Такава е била и схемата у нас, като основният организатор е имал под себе си отговорници за транспортирането и престоя на мигрантите в България.

"Във всяка една от държавите - Турция, Сърбия, България има основен организатор", поясни Милева.

"Имахме случаи, в които установявахме линейки с включен светлинен и звуков сигнал, но се оказа, че в тези линейки няма пострадал човек, а се возят незаконни мигранти. Имахме случай и на катафалки, в които имаше незаконни мигранти", заяви директорът на директорът на "Гранична полиция".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)