Операция "Хавала": Закопчаха организатори на канали за мигранти по "Балканския път"

Полицаи влязоха в жилищен блок в столичния квартал "Зона Б5"

16.01.2023 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

Има задържани при спецакцията на МВР и прокуратурата с кодово име "Хавала", която се провежда срещу трафика на нелегални мигранти. Претърсвания има на адреси в София, Драмоган и Болярово. Едно от местата, които се проверяват, е столичният квартал "Зона Б5", където полицаи влязоха в жилищен блок. Обискът в апартамента продължи няколко часа. Задържан е мъж, който е сирийски гражданин.

Според съседи става въпрос за мъж и жена, които живеят в блока от ноември. Не е ясно дали са семейство.

"Виждам, че някакви деца водят, но не са техни. Питала съм какви са, тичат като коне над мен. Много са потайни, отварят малко вратата и поглеждат", каза домоуправителят.

По информация на Bulgaria ON AIR са задържани  организатори на канали за трафик на мигранти по т.нар. "Балкански път" - от Северна Африка, Близкия Изток и Азия. Сред арестуваните са и шофьори, които транспортират хората. Извършени са претърсвания и на адреси в други градове на страната.

"Ударени са сериозни групи, които се занимават с каналджийство. Акцията ще продължи не само в днешния ден, ще се пренесе и на територията на Турция", заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Според журналиста и преводач от арабски език Мажд Алгафари, в основата на каналджийството през т.нар. "Балкански път" стоят много пари.

"Думата "хавала" идва от арабски език и означава прехвърляне на нещо на друг. Тук става дума за пари. По тази схема се разплащат каналджиите с останалите участници в тази организирана престъпна група. В Турция си получават парите от самите бежанци. Когато лицето бъде трафикирано, прави видео на мястото, където се намира. Изпраща го до Бюрото, което се нарича хавала. Тогава каналджията може да си получи парите", обясни Алгафари.

С пост в Twitter главният прокурор Иван Гешев благодари на службите: "Благодаря на колегите прокурори и следователи от цялата страна, както и на ръководството на МВР и стотиците полицаи, за добрата организация и професионалното взаимодействие. Само съвместната работа и партньорство могат да защитят хората и интересите на България", коментира Гешев.

Акцията ще продължи и на територията на Турция в следващите дни, за да се прекъснат каналите за нелегален трафик на мигранти към Сърбия и Румъния и от там към Централна и Западна Европа.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)