България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мажд Алгафари обясни как действа схемата с мигрантите, откъде и защо идват

Неведнъж съм опитвал да накарам държавата да направи елементарна връзка между бежанците и бизнеса, обясни журналистът

16.01.2023 | 09:47 Редактор: Вяра Димова

Мащабна операция срещу нелегалния трафик на мигранти, под кодовото наименование "Хавала", се провежда на територията на цялата страна. Прокурори, следователи, полицаи и жандармеристи едновременно са атакували организатори на канали за трафик на чужди граждани от Турция, през България, за Сърбия и Румъния, а оттам за страни от Централна и Западна Европа.

Акцент за проблемите на мигрантите и успешни примери поставяме с проекта "Толерантно общество - основа за интеграция на граждани на трети държави", финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" 2014-2020.

"Държавата започва да си изпълнява функциите относно границата - вътре в България, както и извън границите ни", заяви журналистът и преводач от арабски език Мажд Алгафари в студиото на "България сутрин".

Той припомни посещението на президента Румен Радев в Турция и една от темите на разговора с Ердоган - за мигрантския натиск. 

"И от Турция е получена стабилна информация, която в България се реализира. Ще има много задържани, не само сега. Думата "хавала" идва от арабски език и означава прехвърляне на нещо на друг. Тук става дума за пари. По тази схема се разплащат каналджиите с останалите участници в тази организирана престъпна група. В Турция си получават парите от самите бежанци. Когато лицето бъде трафикирано прави видео на мястото, където се намира. Изпраща го до бюрото. Тези бюра се наричат хавала. Тогава каналджията може да си получи парите", обясни Алгафари пред Bulgaria ON AIR.

Според него голяма част от тези, които пристигат и тези, които се опитват да минат към Европа, са основно от Африка, и Афганистан. "Това са мароканци, алжирци, има и от Тунис. В последно време не толкова войната или подобни събития тласкат хората към Европа, а икономическите причини. Млади момчета, дори образовани, нямат работа. Затова предпочитат Европа", посочи Алгафари. 

По думите му страната ни не предлага условия на мигрантите, които остават тук. "Неведнъж съм се опитвал да накарам държавата да направи елементарна връзка между бежанците и бизнеса. Бежанците у нас не получават помощи", подчерта журналистът.

По негови наблюдения сирийците са намалели и тенденцията продължава. "Не само това - връщат се в Сирия. Афганистанците и момчетата от Мароко са тръгнали да търсят по-добър живот. Бягащи от война няма", категоричен е преводачът.

"В по-голямата си част обществото е толерантно, но има и омраза, трябва да имат възможност за интеграция", изтъкна Алгафари.

Гледайте целия разговор във видеото.