Мащабна акция срещу незаконния трафик на мигранти, има задържани

По информация на Bulgaria ON AIR се извършват обиски на различни адреси

16.01.2023 | 08:32 Редактор: Вяра Димова
Мащабна акция срещу незаконния трафик на мигранти, има задържани

Мащабна акция срещу незаконния трафик на мигранти, под кодовото наименование "Хавала" се провежда на територията на страната.

Прокурори, следователи, жандармеристи едновременно са атакували организирана престъпна група за трафик на чужди граждани от Турция през България.

По информация на Bulgaria ON AIR има задържани. Предполага се, че те са организатори на канали за трафик на мигранти по т.нар. балкански път - от Северна Африка, Близкия изток и Азия.

От МВР и прокуратурата към момента отказват коментар. По наша информация се извършват обиски на различни адреси в страната.

В средата на декември министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев отчете спад в мигрантския натиск. Тогава той посочи, че турската страна е разположила много сили по протежението на нашата граница. След днешната среща с министъра по миграцията и убежището на Гърция - Нотис Митарачи, Демерджиев заяви, че са ударени сериозни групи, занимаващи се с каналджийство. 

"Акцията ще продължи и на територията на Турция в следващите дни с цел да се прекъснат каналите за нелегален трафик на мигранти от южната граница с Турция към Сърбия и Румъния и оттам към Централна и Западна Европа", заяви шефът на МВР. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)