Радев обвини партиите, че се страхуват да управляват - очакват ни избори на 2 април

Президентът не упражнява еднолична власт, категоричен бе държавният глава

21.01.2023 | 18:41 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев обяви, че Гълъб Донев ще е следващият служебен премиер. И добави, че предстои разговор с всички служебни министри.

Точната дата на следващите предсрочни парламентарни избори президентът ще обяви след консултация с правния му екип. 

"По никакъв начин не искам повече да бавя нещата. Датата зависи от точната дата на изборите - мерим два месеца по Конституция, но не по-малко от 60 дни по Изборния кодекс", заяви държавният глава. 

До нови избори се стигна, след като и последният мандат беше провален. 

"Липса на желание и страх да се управлява страната по време на тежки кризи, криене зад гърба на служебното правителство с вменена отговорност на президента, това е твърде удобно, да се изкарат те виновни. Партиите сега ще търсят виновен, че няма редовно правителство", каза още Радев. 

Държавният глава се обърна към партиите, като препоръча да потърсят различен ъгъл в предизборната кампания. 

"Този път да подходят различно, да търсят общи решения преди изборите, а не след това. След това виждаме, че е късно. След това се търси някакъв изход от ситуацията, който следва да приключи с грозни компромиси, а тези грозни компромиси отблъскват избирателите", изтъкна Радев. 

Президентът отрече обвиненията, че се стреми към еднолична власт.

"Президентът не упражнява еднолична власт и неговите правителства не рушат парламентаризма. Единствените, които могат да го нарушат, са самите партии", отбеляза Радев. 

Президентът поясни, че Централната избирателна комисия трябва да се произнесе може ли да има избори с машини поради закъснелите доставки на хартия за принтерите на машините. Най-вероятната дата за предсрочния вот ще е първата неделя на април. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
2 rate up comment rate down comment 0
корупционен модел
преди 1 година
Не, г-н Президент! Партиите не се страхуват да управляват. Те просто, не знаят как да управляват без да крадат обществените средства! Моделът е толкова дълбоко заложен в тях, че се е превърнал в смисъл на управлението! И залъгването на хората с някакви превдо-реформи, няма да даде резултат! Сигнализирай за неуместен коментар