Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Миков, БСП: В политиката ляво-дясно вече не съществува

Характерно за отношенията са личните нападки, допълва бившият лидер на левицата

23.01.2023 | 14:45 Редактор: Таня Харизанова

БСП връща третия мандат, предстоят отново избори. Какви са възможните коалиции?

В предаването "Опорни хора" гостува Михаил Миков, бивш лидер на БСП и бивш председател на НС.

Какво мнозинство е възможно? Възможно ли е мнозинство, което да премахне разликата между лявото и дясно?

"Мисля, че политическите сили вече до там са стигнали, че идентификацията им по оста ляво- дясно вече не съществува. Не случайно виждате, че и разговорите, включително между първия, втория, третия мандат се въртят извън политиката. А изпълнителната власт и най-вече мнозинството в парламента е функция в политиката. И за това се попада в този омагьосан кръг – не се създава правителство, не се формира мнозинство, все по- малко доверие от избирателите, не може да се оформи опозиция по оста ляво- дясно и мнозинство по оста ляво- дясно.

Ето, в този парламент имаме много десни формации, които поради личността несъвместимост не могат да направят правителство. ДПС вече не е онази политическа сила, която доминира в лявото пространство. Не е онази политическа сила, която може да бъде в опозиция, но може да бъде структурообразуваща на някаква различна от дясната коалиция, например тройната коалиция – ляво центристката коалиция. Характерно за отношенията са личните нападки. Може би срещата на лидерите е като че ли някакъв сигнал, някакъв знак за забравяне на този период от 2-3 години, в които личното доминираше - личното заклеймяване, личните нападки, спомняте си, беше изваден моделът ГЕРБ и беше стигматизиран“, каза в предаването "Опорни хора" Михаил Миков.

Гостът коментира, че "ГЕРБ е първа политическа сила днес, макар и с невъзможност да състави правителство заради противоречията в дясно, поради битките в дясно. А БСП е изгубила капацитета си да бъде доминираща политическа сила в българския политически живот – веднъж и втори път – да представлява мнозинството от българските граждани".

Целия разговор гледайте във видеото!

 


1
2 rate up comment rate down comment 0
партии ОПГ
преди 1 година
Прав е! Няма ляво и дясно! Има само корупция! Има желание за "усвояване" на обществените милиарди! Моделът "партия и обръчи от фирми" работи с пълна пара! Сигнализирай за неуместен коментар