Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гърдев, ИТН: Силите и средствата на българската армия са на минимални предели

Според политика единственото хубаво на 48-ото НС е декларацията за защита на българите в РСМ

02.02.2023 | 20:37 Редактор: Ирена Бакърджиева

Какви са измеренията на националната ни сигурност и как върви събирането на подписи за национален референдум?

"Наистина много хора се записват. Това е нещо, което не е правено до момента. Смятаме, че със стартирането на предизборната кампания и по-голямата политическа активност ще успеем да изпълним плановете", заяви международният секретар на ИТН Димитър Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

Той коментира, че стартирането на ИТН като политическа формация е с такъв референдум и с ясното съзнание, че за дълбоките реформи, които трябва да бъдат направени, трябва да има ясно поставени въпроси и да се види отговорът на българите.

"В момента стартираме събирането на подписи, след което е самото поставяне на въпроса във ВНС – тогава ще бъде напълно конкретизирано каква ще е формата и кой какво предлага. Там ще срещнем различни гледни точки и ще се избере тази, която волята на народа реши. Прави ми впечатление много сериозна кампания за това да не се провежда референдум. Ограничаването на правото на този вид изявления не трябва да бъде забранявано", изтъкна Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

"Ние предлагахме правителства, които, първо не бяха подкрепени от наши коалиционни партньори, впоследствие в самата коалиция се получи такъв разнобой. Стигна се дотам да се обясняваме на закрити заседания на НС как в България се води двойствена външна политика от МВнР и от министър-председателя, но сега - като ни няма, те сами си признаха, че са го правили", каза Гърдев.

По думите му това са целенасочени действия с ясното съзнание, че не се спазват определени задължения и поставени от парламента регулации.

"Не можехме да си го представим - как сме заедно в коалиция и в следващия момент ни крадат депутати и преминават в друга партия. Защо отиват в другата формация и защо лидер на формацията води такива разговори", попита Гърдев.

Гостът смята, че сегашната политическа система е доказала, че има съществени системни недостатъци, а това устройство, което имаме в момента, дава възможност да бъде поставен начело на държавата министър-председател, който никой не е избирал и може да бъде договорка на определени политически сили, както и министри, които никой не е избирал и никой не познава и не могат да бъдат свалени.

Гърдев подчерта, че даването на оръжия за Украйна по време на кабинета "Петков" е било целенасочен процес, организиран и ръководен по скрит начин от тогавашния премиер на България.

"Впоследствие поддържахме ясната позиция на НС, че помощ трябва да бъде оказана в рамките на това, което е във възможностите на България, без да се нарушава националната сигурност и отбранителната възможност на страната, защото ние сме в трудно положение. Силите и средствата на българската армия са на минималните за защита на националните интереси предели", категоричен е гостът.

"България е поставена в най-сложната обстановка и положение, защото освен войната в Украйна, имаме блокада на Черно море, имаме бежански наплив от Турция и имаме замразен конфликт със Западните Балкани и проблеми с нашите съюзници в НАТО - РСМ. Единственото хубаво на този парламент, който си отиде, е декларацията, която прие в последния си ден в защита на българите, независимо че не са с български паспорти", добави Гърдев.

Гледайте целия разговор във видеото.