Донев управлява по-дълго от Петков, диригент заема мястото на проф. Минеков

Новият министър на културата е Найден Тодоров

02.02.2023 | 13:57 Редактор: Ирена Бакърджиева

Два указа издаде тази сутрин държавният глава. С първия прекрати дейността на 48-ото НС и насрочи предсрочни парламентарни избори за 2 април. С втория държавният глава назначи и новото служебно правителство, което е старото, с изключение на една рокада в Министерството на културата.

Министър-председател остава досегашният премиер Гълъб Донев, който става най-дълго управлявалият служебен премиер – дори по-дълго от последния редовен премиер Кирил Петков.

"Благодаря ви, че преди 6 месеца проявихте смелост, а може би и доза безразсъдство, когато приехте да сте министри, да се откажете от правото си на лично спокойствие", заяви Гълъб Донев.

Проф. Велислав Минеков ще бъде сменен. На вчерашното последно заседание на МС той беше попитан дали е получил предложение от държавния глава да остане на "Дондуков 1". "Имам покана, но нямам желание", коментира проф. Минеков.

През последните седмици се разрази скандал между проф. Минеков и артистите от Народния театър, след като вратата на пиара Велислава Кръстева беше надраскана от режисьора Александър Морфов. Тогава и артисти от Народния театър излязоха с писмо до държавния глава и поискаха министърът на културата Велислав Минеков да бъде отстранен от длъжност.

На негово място ще седне диригентът Найден Тодоров. "Когато успеем един друг да си докажем, че невъзможни неща няма, ние не просто ще надскочим себе си, ние ще направим така, че България да просперира", каза Найден Тодоров.

През 2000 г. едва на 26 години Тодоров е поканен за музикален директор на Пловдивската опера и филхармония. По този начин той става най-младият диригент в България. Между 2005 и 2017 г. Тодоров заема поста на директор на Държавната опера в Русе, а също така той е работил с всички държавни оркестри и оперни театри, както и с много чуждестранни оркестри. В списъка влизат Виенският симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота, оркестърът на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на Токио и много други. Преди 2 години той издаде и книга, озаглавена "Полъх от ангели".

Встъпването в длъжност на кабинета "Донев 2" трябва да стане на 3 февруари и да започнат да работят "новите" министри, а указът на президента гласи, че предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 2 април. Дотогава ще управлява новият стар служебен кабинет.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR