Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Христова: Увеличеното потреблението помпа инфлацията, трябва умерено покачване на доходите

Бившият социален министър посочи, че парите за избори могат да отидат за добри социални мерки

25.01.2023 | 20:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Има ли изход от неблагоприятната ситуация с двуцифрената инфлация?

"Инфлацията през декември е 16,9% при недобра прогноза. Онзи ден излезе прогнозата на ЕК, която за 2023 г. за България е 12,8%. Завършихме в неблагоприятна ситуация 2022 г. и започваме в неблагоприятна ситуация 2023 г., включително с това, че държавата няма бюджет, а действа със Закона за удължаване действието на бюджет 2022 г.", заяви бившият социален министър Христина Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя смята, че някои стъпки като увеличение на минималната заплата са били направени, но това е покриване само наполовина на инфлацията, а хората с най-ниски доходи най-тежко я понасят.

"В целия ЕС има проблеми и е много деликатно да се борави с доходите и покупателната способност на хората, защото и увеличението на потреблението помпа инфлацията. Добре е умерено покачване на доходите. Другото е подкрепа на уязвимите групи. Трябват целенасочени мерки за хората, които не могат добре да се справят", категорична е Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея инфлацията е започнала от повишаването на производствените разходи на бизнеса във връзка с повишаването на цените на енергоносителите и до края на 2022 г. не сме успели да се справим с политиката за енергийната бедност и дефиницията ѝ.

"2023 г. трябва да направим координация на пенсионноосигурителната система и на системата за социално подпомагане. Това е много сложно, защото вървим по грешен път. Това е въпрос на координация и между институциите. Хората имат голяма надежда, че редовен кабинет ще доведе до по-устойчиво решаване на въпросите", коментира Христова.

Гостът заяви, че парите за избори могат да отидат за добри социални мерки и избирателите вече наказват политиците с отказа си да гласуват, а това е неблагоприятно за всички.

"Очевидно, че парламентаризмът ни е в криза и е много неблагоприятно, че нямаме нормален държавен бюджет за тази година. От друга страна, това е пречка, която може да наруши устойчивостта на държавната хазна на България", изтъкна Христова.

Бившият социален министър е на мнение, че сред хората има носталгия за спокойна политическа обстановка, каквато е имало по времето на управлението на НДСВ и хората си мечтаят за по-голяма политическа култура. Христова подчерта, че НДСВ ще търси допирни точки, диалог и консенсус с партиите за бъдещи коалиции.

Гледайте целия разговор във видеото.

1
1 rate up comment rate down comment 0
IM-DrtiйУАЙТBoY
преди 6 дни
Тя, бившата соц.министърка Христова много добре знае, че царедворците са БИТА и профукана в забвението карта, след като некои бивши техни министри се поуядоха и заситиха с доста допълнителни екстри и си осигуриха добро препитание и печеливш бизнес за кротко и споко битие в бъдеще ... виж Никито, МВелчев и Ко. .. и пр. юнаци. Сигнализирай за неуместен коментар