Партиите усилено обмислят коалиции, всички са сигурни, че влизат в следващото НС

От "Възраждане" очакват да бъдат първа политическа сила

25.01.2023 | 14:10 Редактор: Вяра Димова

Броени дни остават до края на 48-ия парламент.  Час и половина бе необходим на депутатите, за да приемат промените в Закона на медиацията. 

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари.

Всички политически формации гледат към предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС заяви, че противопоставянето на абревиатурите не е довело до нищо добро до момента.

От "Български възход" заявиха, че утре имат заседание на Изпълнителния съвет, на което ще решат дали ще влизат в коалиция през извънредните парламентарни избори, а най-малко очакват двоен резултат.

От "Възраждане" очакват да бъдат първа политическа формация. Христо Иванов от ДБ заяви, че най-близо идеологично са до "Продължаваме промяната", но все още водят преговори дали ще успеят да влязат в коалиция.

"Амбициите, които трябва да си поставим, са как ще се управлява България, дали ще продължим ситуацията, в която политически сили отказват отговорност за управлението и я оставят на президента, а на него му харесва и дава мандатите на себе си", заяви Иванов.

"Както винаги на всички избори - нагласата е да бъдем първа политическа сила", заяви Костадинов от "Възраждане". "За нас не стои въпросът дали ще влезем в парламента, напротив - стои въпроса колко по-добре ще се представим на изборите и какъв резултат ще постигнем", каза Стефан Янев от "Български възход".

БСП и "Възраждане" влязоха в коалиция във връзка с развитието на страната ни към ядрената си политика. Двете формации излизат с обща жалба към КС, в която да не се приеме закупуването на нова ядрена мощност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)