Радев наложи частично вето на Закона за енергетиката

Депутатите имат седмица време да го преразгледат

25.01.2023 | 11:40 Редактор: Вяра Димова
Радев наложи частично вето на Закона за енергетиката

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.

Радев оспорва не целия закон, а само една разпоредба. Той връща за повторно обсъждане само параграф 24 от Закона за енергетиката с мотива, че той противоречи на норми на ЕС.

Става въпрос за вече приети от България регламенти през 2017 г.

"Споделям стремежа за промени на действащата нормативна уредба в областта на енергетиката, които трябва да насърчат конкуренцията и да гарантират доставките на електроенергия на най-конкурентни цени. Уредбата следва да бъде в съответствие с изискванията на правото на Европейския съюз в областта на енергетиката и да осигури нови възможности за стопанска инициатива. Стига се до отклонение от общоевропейската уредба, като се възпрепятстват нейните социално-икономически ползи в България. С разпоредбата се предвижда до края на 2023 г. финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час.

Депутатите имат само една седмица време да преразгледат закона и да го приемат повторно или да отхвърлят ветото на президента. На 3 февруари Румен Радев разпуска парламента.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 1
за Господарите
преди 1 година
С договорите, които правителството сключи в енергетиката, България ще плаща десетки милиарди на американски фирми. Става въпрос за Уестингхаус за ядрените мощности и гориво и договора за компресорна станция в Чирен за 600 милиона?! Сигнализирай за неуместен коментар