Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Избори на 2 април - неизвестните пред провеждането на вота са много

Как ще изглеждат бюлетините от машините и как ще се случва преброяването?

25.01.2023 | 14:25 Редактор: Калина Донкова

Неизвестните преди провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 април у нас са много. Това стана ясно от думите на председателя на Обществения съвет към Централанта избирателна комисия (ЦИК) Цветелина Пенева в предаването "Директно".

Според нея единственото ясно е кога БНБ ще получи заявената хартия със специална защита за машините, както е указано в Изборния кодекс, както и, че след получаването ѝ, ще има 50 дни да изработи поръчаните от ЦИК 30 хиляди ролки.

"Оттук нататък свършват известните в уравнението и започват големите неизвестни. Най-голямото неизвестно е това каква ще бъде дължината на новата бюлетина за машинно гласуване", посочи Пенева.

По думите ѝ без да е ясно колко дълга ще бъде бюлетината, няма как да се прецени колко ролки ще са необходими.

На срещата между президента и ръководството на ЦИК бяха обсъдени различни варианти на тълкование на закона по отношение на дължината и вида на бюлетината от машините.

Колкото по-къса е бюлетината, толкова по-малки ще са рисковете пред гласуването, смята още председателят на Обществения съвет към ЦИК.

От там са убедени, че ще бъде необходим колкото е възможно по-голям контрол върху ръчното броене на машинните бюлетни, като гаранция за честността на вота.

Вижте целия разговор във видеото.