Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономист: Изоставаме в овладяването на инфлацията, в бюджета има повече пари

Ситуацията е по-малко лоша, отколкото очаквахме, коментира Георги Ганев

19.01.2023 | 20:45 Редактор: Елеонора Танева

Сбъднаха ли се прогнозите за тежка зима и задълбочаване на кризите?

"Ситуацията е по-малко лоша, отколкото очаквахме. Особено по отношение на енергийната криза - не се развива черният сценарий, малко и климатът съдейства. Развива се неочаквано положителен сценарий, виждаме какво става - от 3,40 за литър, А95 вече е 2,60. Виждаме какво става с газа в Европа - цената е по-ниска от преди войната да започне", коментира икономистът Георги Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи основния проблем пред България - изоставаме в овладяването на инфлацията. 

"Паричната маса ще генерира потребителското търсене, което ще поддържа инфлацията на по-високи нива. В бюджета има повече пари, отколкото си мислехме. Дефицитът на касова база е 1,6 млрд. лв., което е по-малко от заложения. България успява да пласира добър външен дълг, по-изгоден, в по-добри условия. Рефинансирането на дълг през 2023 г. изглежда осигурено", убеден е икономическият експерт.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че партиите не правят това, което е добро за народа, докато правят политиката си и се водят от мисълта колко гласа повече ще получат, ако направят нещо, или ако не го направят.

"30 г. в България "дайте да дадем" не носи ползи. Много по-болезнено е да отнемеш едни пари от хората. Но никой не казва как да се намали неравенството, с колко ще намалее броят хора, които живеят в тежки материални лишения", заяви Ганев. 

Според него, ако Брюксел разреши предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, България вероятно повече ще загуби, отколкото ще спечели. Гостът уточни, че БВП на страната гони 100 млрд. лв. и ако не получим 2 млрд. по ПВУ, това няма да е толкова пагубно.

"По-важна е бизнес средата у нас, чуждестранните инвестиции. Българският парламент нищо не може да задължи ЕК, рибата още е в морето. Най-вероятно ЕК ще каже: "Ако искате тук да отхлабим, ще затегнем нещо друго". Това са предизборни цели, да видим дали някому ще донесат нещо", каза Ганев.

Гостът коментира, че за страната ни ще бъде по-изгодно да продължи да инвестира в АЕЦ "Козлодуй", а АЕЦ "Белене" дори не е бил планиран да бъде въведен в експлоатация.

Гледайте целия разговор във видеото.