НС възлага на МС да преговаря със САЩ за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй"

Поставени сме в много тежка, робска енергийна зависимост, коментира лидерът на "Възраждане"

12.01.2023 | 21:56 Редактор: Елеонора Танева
НС възлага на МС да преговаря със САЩ за нова ядрена мощност в АЕЦ

Със 112 гласа "за", 45 "против" и 39 "въздържали се" парламентът възложи на Министерския съвет да преговаря с правителството на САЩ за сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000.  

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви пред депутатите: "Това вече тук прилича не просто на елементарен лобизъм, но и на изключително сервилно отношение към една чужда сила, която ни поставя в много тежка, робска енергийна зависимост".

"Не е работа на парламента да се занимава с отговорности и права на изпълнителната власт - първо, и второ - пълно объркване има да се водят преговори с американското правителство, което не е собственик, а канадски акционери са собственици на тази фирма. И трето: искаме първо да си довършим, да използваме парите на българския народ -  3 милиарда лева, които вече са вложени в "Белене", и тогава ние с удоволствие бихме подкрепили и разширяването на "Козлодуй", каза депутатът от БСП Румен Гечев, цитиран от БНР.  

Не беше прието предложението на "Продължаваме промяната" да не се посочва конкретен вид реактор. 

От ГЕРБ изтъкнаха, че в решението не е записано името на компанията, а технологията, която може да бъде приложена.

"Изграждането на ядрена централа не е като да си купиш някой продукт, например вафли от магазина и да сравняваш цените. И преди да отидеш до магазина да не си определяш вътрешно каква вафла ще купиш. Това решение за АР 1000 по нищо не се различава от решението за F-16", заяви Делян Добрев.

Снимка: БГНЕС