Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" имат около 30 г. живот

"Тези два блока се строят от 2013 г. Времето за изграждане вече два пъти надскочи първоначалните прогнози", посочи проф. Георги Касчиев

04.01.2023 | 21:26 Редактор: Ирена Бакърджиева

ГЕРБ с проекторешение за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй" - има ли резон в предложението?

"То стана традиция, крайно порочна практика, която ГЕРБ въведоха - да прекарват решения през законодателната власт, с които да вменяват разни задължения, да наставляват изпълнителната власт, с което нарушават разделението на властите. Не спира да кипи безсмислен труд в парламента", заяви енергийният експерт и бивш шеф на българския регулативен орган на Пети блок в АЕЦ "Козлодуй" - проф. Георги Касчиев, в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че това е противоконституционно, защото не НС според закона може да взема решения за изграждане на нови мощности, а правителството.

"Когато правителството на Бойко Борисов реши да прекрати изграждането на АЕЦ "Белене" през 2012 г., то взе решение енергийният министър да проучи възможностите за изграждане на Седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Беше организирана проектна компания за нови мощности. При правителството на Орешарски се стигна до споразумение с "Уестинхаус" за същия реактор, което правителството на Борисов не продължи тогава. След това 2018-2019 г. пак взеха решене да се започне строителството на Седми блок", посочи проф. Георги Касчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че в момента няма нито начало на строителство, нито проект, а само одобрена площадка и одобрен доклад за въздействие на околната среда. Гостът оценява това като непрофесионално, вредно и безсмислено.

"Министерството на енергетиката готви проектна стратегия за устойчиво развитие, която скоро ще излезе. Там също е заложено изграждане на нови мощности, но най-малкото там има обосновка", отбеляза проф. Георги Касчиев.

Той поясни, че Пети и Шести блок потенциално имат около 30 години живот, но проблемът е, че с това предложение се отклонява вниманието от това при новите геополитически условия в Европа да се запазят Пети и Шести блок в работа, тъй като при влошаващите се отношения с Русия трябва да намерим други доставчици на услуги.

Според него първо трябва да се анализират последствията от войната в Украйна, защото там атомните централи стават обект на много голяма тревога, несигурност и уязвимост и трябва да изчакаме да видим как ще завърши войната.

"Преди да тръгнем да стоим нови реактори, нега да си изяснят най-сетне драгите политици какво ще правят с последствията от ядрената енергетика, защото по времето на Бойко Борисов този проблем беше изцяло загърбен, не се спазваше изискването да се изнася отработено ядрено гориво. Няма как да не направим дълбоко геоложко хранилище за съхраняване или на отработеното гориво, или на високо активните отпадъци, получени от него", категоричен е проф. Георги Касчиев.

Гледайте видеото с целия разговор.

1
0 rate up comment rate down comment 0
европейска шматка
преди 2 месеца
кво са 30 милиарда з анаште папуаси дет не дават джоба Сигнализирай за неуместен коментар