НС реши: Пеканов трябва да предоговори с ЕС затварянето на въглищните централи

До напрежение се стигна, след като от партията на Кирил Петков не подкрепи програмите за саниране 

12.01.2023 | 13:55 Редактор: Петя Кръстева

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов ще трябва да предоговори Плана за възстановяване в частта "енергетика" до 31 март тази година. Депутатите решиха ангажиментът за намаляване на въглищните емисии с 40% да отпадне. 

Дебатът започна спокойно, но след това премина в скандал. Темата беше обект на дискусии и по време на заседанието на ресорната комисия, която продължи до късно снощи. 

"Сметнахме за крайно необходимо да намерим този общ консенсус, да си запазим въглищните централи", коментира Искра Михайлова от "Възраждане".  Делян Добрев от ГЕРБ отбеляза, че "по отношение на защитата на Маришкия басейн и въглищните централи винаги е имало единодушие.

"Радвам се на тона, в който днешната дискусия протича, но се и радвам, че имаме общи приоритети. Това е чиста българска енергия", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, като допълни, че за да бъде решението работещо, "трябва да бъдат направени работни групи с региона". 

От ГЕРБ обаче му припомниха, че "дипломацията изисква тишина и спокойствие". До напрежение се стигна и след като от партията на Кирил Петков не подкрепи програмите за саниране 

"Разчитах на колективния разум по отношение на цялото решение. Разчитах, че партията на "Продължаваме промяната" е станала партия на покаянието", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Кирил Петков ѝ отговори, че не биха се съгласили в момента да подкрепят схеми за саниране, тъй като са фокусирани единствено върху запазването на работните места в "Мариците". 

В крайна сметка общият текст беше приет единодушно. Така Министерският съвет е задължен да договаря промени в ПВУ в частта енергетика. Решението на Народното събрание обаче не означава, че ангажиментът на България ще отпадне, тъй като ЕК може да реши да не ни даде отсрочка. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.