България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Екология или работни места - какво трябва да е бъдещето на въглищните централи?

Симеон Горов и Александър Загоров споделиха вижданията си по тема "Енергетика"

12.01.2023 | 08:20 Редактор: Вяра Димова

Синдикатите излизат на протест пред парламента. Те настояват да не се затварят въглищните централи и страната ни да предоговори условията по Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Това е дезинформация - че ние трябва да си затворим въглищните централи. Целта е да постигнем 40% намаляване на вредните емисии на годишна база. Видяхме не една или две въглищни централи, които нарушават нормите, които в момента имаме за вредни емисии. Затваряйки само тези централи, има немалък шанс да се приближим към съответните проценти. Няма нужда да се затваря всичко", каза координаторът на енергии и климат в Екологично сдружение "За Земята" Симеон Горов в "България сутрин".

Според конфедералния секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров, от енергийна гледна точка, ако се пипне каквото и да е в Комплекса, той губи равновесие и се застрашават около 40-50% от енергетиката ни.

"Някой направи нещо много грозно под егидата на една хубава обвивка - да намалим емисиите, започна да ерозира енергетиката на въглища, а тя е необходима, защото колегите се надяват да има възобновяеми енергийни източници и енергетика, базирана на тях. Без въглищата, това няма как да стане", заяви Загоров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му сериозно намаляване на въглеродните емисии започва още от 2022 г., което ние не сме постигнали.

"Планът не е изпълнен. Трябва да се предоговори, а ако 40% бъдат намалени спрямо 2019 г., която е най-лошата година откъм производство на електроенергия, това означава затваряне на въглищни мощности, централи и застрашаване на комплекса", категоричен е Загоров.

Всичко трябва да се случва постепенно и плавно, за да няма сътресения в сектора, е мнението на Горов.

"Това, че ще нарушим работата на въглищните мини, не е вярно. Преди няколко години въглищните мини не продаваха такива количества въглища на съседни държави, каквито сега. И това не е довод. Енергетиката има нужда от работна ръка. Съмнявам се, че работните места на служителите са застрашени", посочи той.

Събеседникът му Александър Загоров пък е на мнение, че пред енергетиката има един отговор - АЕЦ "Козлодуй, "Мини Марица-изток", въглищните централи.

"Ситуацията в енергетиката е много сложна и с изказвания, че можем да направим нещо си, не помагаме на процеса. Помагаме като се разбираме един друг. Разбирам ви, знам, че трябва да има екология. Ние днес протестираме за едно, Планът за възстановяване и устойчивост, който е калпаво направен, трябва да бъде променен. Депутатите снощи до късно заседаваха, вярвам, че ще вземат днес правилното решение", допълни конфедералният секретар на КТ "Подкрепа". 

Загоров обяви, че натискът ще продължи. "Не бива да има говорене, което да застраши работните места. Имаме нужда да се пренострои системата", посочи той.

Горов се съгласи с мнението на Загоров, че има нужда от ПАВЕЦ "Чаира", който да работи като батерия. "Планът за възстановяване е възможност, която ние получаваме. Ако не се възползваме ще имаме проблем да задържим позициите в енергетиката на бъдещето. Искаме конкретен план", коментира той.

Днешният протест не предвижда нито затварянето на централите, нито губене на средства. Това, което се предвижда в Плана за възстановяване, е средствата, записани по един начин, да изпълнят подобни или същите цели, но по друг подход, обобщи конфедералният секретар на КТ "Подкрепа".

Гледайте целия разговор във видеото.