НС решава за въглищните централи, миньори протестират в тяхна защита

Настояват за максимално удължаване срока им на работа

12.01.2023 | 07:06 Редактор: Вяра Димова
НС решава за въглищните централи, миньори протестират в тяхна защита

Депутатите ще гласуват днес решение, с което да задължат Министерския съвет да преговаря за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост, така че да не се налага затваряне на въглищните централи.

Решението беше прието вчера от комисията по енергетика с пълно мнозинство и се очаква да влезе като извънредна точка за обсъждане в пленарната зала.

Междувременно миньори излизат на протест пред парламента в защита на въглищните централи. Под наслов "Да защитим енергийната сигурност на страната" те настояват за максимално удължаване срока на работа на въглищните централи.

Недоволството е във връзка с поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 г. Протестиращите настояват Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с ЕК за отмяна на този ангажимент.

По данни на КНСБ и КТ "Подкрепа" в недоволството ще се включат около 3000 души от въгледобивните дружества и топлоенергийните централи в цялата страна.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)