Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Цветанов: Парламентът обслужва президента, не трябва да има служебно правителство в Конституцията

"Нямаме никакъв парламентарен контрол", смята лидерът на "Републиканци за България"

06.01.2023 | 20:36 Редактор: Вяра Димова

Има ли шанс за кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание? 

"Това, което наблюдаваме в парламента, е поредното разочарование за българския избирател и за българските граждани, които очакват реални решения, които да бъдат с политически отзвук. Парламентът е място, в което се водят политически дебати по важните политики, които трябва да реализираме. Днес, когато беше предложена декларацията за гласуване, нямаше никакъв дебат", заяви лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в студиото на "Денят ON AIR".

Не е имало дебат нито от страна на вносителите, нито от страна на тези, които биха могли да направят политическо говорене, подчерта Цветанов.

"Продължаваме промяната" и ДБ правят общо 73 гласа. Гласуващите в подкрепа на декларациите бяха 63-ма. Това означава, че има нещо, което се случва в целия политически спектър на парламентарно представените сили. От няколко дни се говори, че всички гледат с надежда за трети мандат", заяви лидерът на "Републиканци за България" пред Bulgaria ON AIR.

Според Цветанов никой не извежда основните приоритети, свързани с това какво страната ни може да получи и какво губи от политическата невъзможност да се води смислен политически дебат.

"Ако сега бъдат проведени бързи парламентарни предсрочни избори, може би конфигурацията на следващия парламент ще бъде такава, каквато имаме днес. Вторият извод е, че се отлага, за да може под някаква форма да се формира някакъв кабинет, който да изпълни основни приоритети, заложени в Плана за възстановяване, Шенген", посочи той.

По думите му редовното правителство с кратък мандат - на Кирил Петков и Асен Василев, е изпълнявало ангажиментите си, а "Газпром" едностранно е прекратило доставянето на газ за България.

"Странно е поведението на служебното правителство и представители от него, които казват, че България може би ще бъде осъдена. Това в един арбитраж и изказванията от представители на българските власти ще бъдат взети предвид, но не в интерес на България, а ще бъде в неин ущърб", изтъкна гостът.

Цветанов заяви, че има неглижиране на парламентаризма.

"Днес нямаме никакъв парламентарен контрол по важните теми на българското общество. Парламентът обслужва президента Радев, затова той се възползва максимално. Той се чувства комфортно, защото участва в Съвета на лидерите на ЕС, прави тези срещи с президента на Турция. Но не трябва да бъде прехвърлено всичко на президента. За пореден път, в рамките на тези две години, се вижда, че инструментът служебно правителство трябва да бъде премахнат от българската Конституция", заяви той.

ГЕРБ има интерес да създаде интрига между "Продължаваме промяната" и ДБ, защото, ако ДБ вземе мандат, ГЕРБ може да направи нестандартен ход - да подкрепят правителство, без да участват в него, обобщи Цветанов.

Гледайте целия разговор във видеото.