Очаквания за третия мандат: На кого ще го връчи президентът?

Най-предпочитан негов носител е ДБ

06.01.2023 | 19:23 Редактор: Ирена Бакърджиева

След като стана ясно, че вторият мандат е провален, президентът не разкри на коя партия и кога ще връчи третата папка. 

"Това беше опит на "Продължаваме промяната" чрез тази декларация да се потърси по-широка подкрепа. Парламентът явно се дави все повече в скандали, все повече в предизборно говорене, а има важна работа за вършене", заяви Румен Радев.

От ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП отправиха поглед към третия мандат, като единствен шанс за формиране на правителство в рамките на този парламент, още в началото на работната седмица. Най-предпочитан носител на третия мандат е ДБ. 

"Разбира се, най-близки като политически партии сме с ДБ, там имаме най-голямо съвпадение", посочи Кирил Петков.

Според ДБ третият мандат е рисков и управлението не бива да е безпринципно. От коалицията смятат, че е най-разумно президентът да проведе консултации, преди да връчи последната папка. 

"Ние бихме участвали в този процес със същата отговорност, с която участваме досега, но ние ясно сме заявили, на България ѝ трябва демократично и реформаторско управление, което означава съдебна реформа и разумна икономическа политика", каза Христо Иванов.

А от партия "Български възход", която е политическата сила, сочена от мнозина за най-вероятен носител на третия мандат, изразиха готовност да работят за редовен кабинет. Според "Възраждане" обаче, който и да вземе третия мандат, трябва да го върне веднага, за да не губи политическо време. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR