Безнадежден втори мандат - дори "Български възход" не подкрепи "Продължаваме промяната"

От ГЕРБ обвиниха партията, че не всички нейни депутати са присъствали в пленарната зала

06.01.2023 | 18:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Продължаваме промяната" връща втория мандат неизпълнен на президента в понеделник. Това стана, след като народните представители не подкрепиха декларацията с ''национални приоритети'', предложена от партията. Приемането на документа беше условие на "Продължаваме промяната", за да предложат кабинет на малцинството заедно с "Демократична България".

"Осигуряването на парламентарно мнозинство във фрагментиран парламент като този винаги е предизвикателство. Сега е моментът да видим дали 48-ото НС е на висотата да се обедини около такива дългосрочни общонационални цели и да потърси възможност за реализация през следващите месеци", заяви акад. Николай Денков.

Изказвания обаче не последваха, а призива на кандидата за премиер акад. Николай Денков отекна като глас в пустиня. По този начин тестът за мнозинство за кабинет на "Продължаваме промяната" се провали и вторият мандат се оказа обречен. Декларацията с основни приоритети - икономика, национална и енергийна сигурност и борба с неравенството, не срещна подкрепа дори и у "Български възход", които до последно обмисляха как ще гласуват. 

"Има два начина да се търси парламентарно мнозинство. Единият е да се обединим около общи цели и задачи, другият е да раздадем постове и възможности за използване на публични ресурси. Ние избрахме първия, но се оказа, че тази зала изобщо не е готова да се включи в дискусията за целите на България", коментира акад. Денков.

Така на практика дебат започна, но след като вече текстът беше отхвърлен. В него се включиха депутати от ГЕРБ, които не спестиха критиките си към декларацията.  

"Когато се внася такава декларация с цел да се създава след това правителство, декларацията е с ранг на управленска програма. Когато обаче самата политическа партия не излиза да я защитава, то излиза, че няма гръбнак тази декларация", категоричен е Жечо Станков.

"Ако не можем да се разберем по тези 4 основни приоритета, трябва да се запитаме каква е нашата работа тук", отбеляза Кирил Петков.

От ГЕРБ отправиха и още обвинения и посочиха, че не всички депутати на "Продължаваме промяната" са присъствали в пленарната зала по време на гласуването на изготвения от тях документ.  

"Хората, които са я вкарали половината от тях не са я и подписали даже, а тези, които я подкрепят - от тях ги няма десетина души", подчерта Тома Биков.

От "Продължаваме промяната" пък посочиха, че са положили всички усилия за формирането на кабинет по политики, но избирателите им са отредили ролята на конструктивна опозиция.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR