Радев: Парламентът се дави все повече в скандали и предизборно говорене

Спешно трябва да бъдат приети няколко закона от това НС, заяви президентът

06.01.2023 | 12:05 Редактор: Елеонора Танева

"Не искам да говорим за третия мандат, преди да сме изчерпали втория. Това беше един опит на "Продължаваме промяната" - чрез декларация да потърси по-широка подкрепа. Ще обявя решението за третия мандат в срок. Парламентът се дави все повече в скандали и предизборно говорене, а има важна работа за вършене", заяви президентът Румен Радев в коментар на отхвърлената декларация от депутатите.

Държавният глава посочи като спешни приемането на антикорупционния закон и този, регламентиращ възможностите за контрол над главния прокурор.  

"За първи път България получи ясна подкрепа и дата за Шенген – най-късно октомври 2023 г. Имаме заявена подкрепа от председателя на Европейската комисия и председателя на Съвета на ЕС, както и от страните членки. Ще бъде изключително трудно, ако няма парламент сега, това означава следващ парламент да ги разглежда най-рано през май - юни", посочи Радев. 

Той не коментира на коя партия ще връчи третия мандат за съставяне на правителство. От президентството уточниха, че на 9 януари Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – "Продължаваме промяната", на когото съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

След церемонията по освещаването на бойните знамена Радев заяви, че модернизацията на армията е непрекъснат процес и трябва ясна визия.

"Не трябва да се сещаме за националната сигурност, когато около нас избухва поредният конфликт. Това означава непрекъснат ангажимент и усилия на МО, но и на всички политици и цялото ни общество. Надявам се най-сетне да се прояви разум и ясна визия за развитието на въоржение ни сили", каза президентът. 

Държавният глава припомни, че най-важният елемент в националната сигурност са хората в армията, тяхната мотивация, подготовка и оборудване. Посочи трудностите пред авиацията: "Министерството на отбраната прави всичко възможно да гарантира летателната годност на изтребителите МИГ-29, както и да намери решение за изтребители, които да бъдат използвани до окомплектоването на ескадрилата от F-16".

Държавният глава призова за дългосрочни решения и съхраняване на българските летци, за да има кой да лети на новите изтребители и кой да ги обслужва и поддържа.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)