ДБ иска консултации преди третия мандат: Той е авариен, а не награда от лотарията

Съпредседателят на ДБ посочи, че са готови да управляват, но не на всяка цена

06.01.2023 | 16:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
ДБ иска консултации преди третия мандат: Той е авариен, а не награда от лотарията

"Демократична България" е готова да носи отговорност за излъчване на управление, но не каквото и да е управление. Ние самите ще можем да отговорим на въпроса дали в рамките на третия мандат ще можем да подкрепим или да дадем някаква роля, след като видим дали има минимална нагласа да се поеме отговорност и политики, които да движат страната напред", заяви в кулоарите на Народно събрание съпредседателят на ДБ Христо Иванов, като добави, че мълчанието след декларацията на "Продължаваме промяната" за управленските приоритети на втория мандат и липсата на дебат е оставило неприятно впечатление. 

Лидерът на парламентарната група на ДБ призова за нов кръг от консултации при президента преди връчването на последния трети мандат, по време на които парламентарните групи да заявят дали имат нагласи за провеждане на реформи и политики, които да движат страната напред. Той повтори, че основните приоритети на ДБ са решаването на проблемите със сигурността, съдебна реформа и "икономическа политика, която създава условия за растеж, а не просто за харчене". 

Съпредседателят на "Демократична България" подчерта, че трябва да се видят заявките на всички политически сили за третия мандат при президента и да се знае, че той е авариен, а не награда от лотарията, и който го получи, не трябва да го счита за свой.

"Политическата сила, на която ще бъде третият мандат, да бъде по необходимост политическа сила-посредник. От тази гледна точка по необходимост се налага още повече нашата теза, че политически лидери не трябва да бъдат в състава на кабинета, за да може той да получи широка подкрепа, извън логиката на коалиционната близост. Същевременно трябва да е ясно кой носи отговорност за хората, които са излъчени. Тоест появяването отникъде на някакъв списък също не е опция", каза Иванов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR