Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шотев, "Продължаваме промяната": Всички са се свили, липсва държавническо поведение

За партията пътят на диалога е начинът, с който може да се формира кабинет

04.01.2023 | 20:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Шотев,

Обречен ли е вторият мандат?

"Това, което прави "Продължаваме промяната", е нов подход. Акад. Денков събра експертите не само на "Продължаваме промяната", но и на ДБ, в дискусиите се включиха също БСП и "Български възход". Ние се опитваме да намерим какво общо надпартийно ни обединява и диалогът да стартира отначало. Пътят на диалога е начинът, с който можем да стигнем до крайно решение или посока формиране на кабинет", заяви Ивайло Шотев от "Продължаваме промяната" в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му "Продължаваме промяната" е направила доста компромиси, за да стигне до приоритетите, които стоят за България. В декларацията те търсят подкрепа за нещата, които са важни за цялото ни общество. За партията е доста странно какво не може да се подкрепи в декларацията.

"Не е непременно лошо да представим пред българското общество теми, които ни обединяват. Нека да ги извадим на масата. Ако тази декларация не получи подкрепа и тези теми не бъдат припознати от народните представители, ходейки евентуално към нови избори, след неопределено време пак същите теми ще бъдат на масата. Затова е важно да ги дефинираме, да поставим срокове и да се обърнем към другите партии", отбеляза Шотев пред Bulgaria ON AIR.

Според него шансът за персонален кабинет на "Продължаваме промяната" е много нисък, но тя трябва да направи всичко възможно в даденото им време. От партията считат, че не е нужно да се вкарва персонален състав на кабинета. Той уточни, че ако не получат подкрепа в петък, ще върнат мандата другата седмица.

"Не е ясно кога ще бъде връчен третият мандат. Това, което е важно сега, е да положим максимални усилия да реализираме нашия мандат. Ако не можем да направим това нещо, поне да го има обединението. Дали ние сме хората, не е това най-важното. Не сме мислили в посока третия мандат", подчерта Ивайло Шотев.

Той смята, че всички в момента са се свили в тесните ядра и това не е държавническо поведение. От "Продължаваме промяната" считат, че трябва депутатите да се върнат на масата и да започнат да си говорят за важните неща, които вълнуват хората, за да намерят решение на проблемите им, а не да се изпада в окопни войни и чертаене на червени линии.

"За нас акад. Денков е прекрасен кандидат - човек с неоспорим авторитет и опит. Той успя да събере 6 партии в една стая. Това, което ще се гласува в петък, са приоритетите за България. Ако няма подкрепа за тези неща, това отново ще бъде на дневен ред, тъй като решенията не са били намерени, а те няма как да бъдат от служебния кабинет", изтъкна Ивайло Шотев.

Той уточни, че партията е в позиция на контрол над събитията и води дискусията, а за членовете ѝ е важно да остане нещо след тях. Той посочи, че това НС е започнало грешно, тъй като един от първите закони, който е бил представен пред народните представители, е бил Изборният кодекс и това е ясна заявка, че парламентарни мнозинства са си направили застраховка чрез премахването на машините.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа