България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Продължаваме промяната" вярва, че БСП ще постави националния интерес над партийния

"Не съм видял Борисов да е дошъл в НС, за да води реални преговори", каза Йордан Терзийски

04.01.2023 | 09:37 Редактор: Искра Ангелова

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" академик Николай Денков получи папката с втория мандат. В рамките на 7 дни той ще се опита да намери необходимата подкрепа. Вече е ясно, че има принципно съгласие около 4 национални цели.

Декларацията беше внесена в деловодството на Народното събрание и днес ще стане ясно дали и кога тази декларация ще влезе в дневния ред на НС. Ние се надяваме мнозинство да има, да влезе, защото тя е от важните приоритети за страната. Това каза депутатът от "Продължаваме промяната" Йордан Терзийски в студиото на "България сутрин".

"Тук не говорим само за правителство, а за национални приоритети и каузи. Вярвам, че след толкова поредни избори, които ние вече минахме през тях, е време да се научим да говорим за национални цели", допълни той.

Гостът настоя, че е време партиите да започнат да слушат техните избиратели.

"Точно заради това ние тръгнахме от някои принципи и идеи, които са обединяващи. И вярвам, че няма кой да се възпротиви срещу тях. Вярвам, че тази декларация е една база, на която може да се случи едно работещо управление - нещо, от което България има нужда. Важно е да споменем четирите приоритета, които са заложени в тази декларация. Те имат еднаква тежест и са еднакво важни за българските граждани", подчерта Терзийски в ефира на Bulgaria ON AIR.

За "Продължаваме промяната" е важно да има конкурентна икономика.

"За нас е важно да има енергийна независимост, също така правов ред и национална сигурност, и една стабилна система на здравеопазването. Около това се градят всички приоритети в тази декларация. За нас е странно, че партии, които претендират да са национално отговорни, въобще не се явиха на тези разговори. Това са ГЕРБ и ДПС. Другите партии имаха някои забележки, но вярвам, че БСП, когато стане въпрос за гласуване, ще поставят националния интерес над партийния им", посочи Терзийски.

От партията му все още очакват отговор от "Български възход".

"Тази декларация е заявка за едно управление, което ще бъде с ясни приоритети. Тук е въпросът да се обединим около националните цели. Основните ценности, които са заложени там, са в интерес на България и трябва да бъдат припознати от голяма част от партиите. Ако те имат конкретни предложения - ние сме склонни да ги отразим, стига да не са в противоречие с ценностите, които ние изповядваме. Не съм видял Борисов да е дошъл в НС, за да води реални преговори, той е лидер на една от най-големите партии, би могъл да участва в този процес", добави Йордан Терзийски.

И увери, че ще направят всички усилия, за да върнат мандата изпълнен.

"Но ако няма партии, които са готови да припознаят приоритетите - ние нямаме друг избор освен да върнем мандата. Акад. Денков е безспорен капацитет в своята област и би могъл да обедини другите партии. Проблемът е, че партиите са се фокусирали твърде много в евентуални предсрочни избори, а не мислят да решават проблемите на хората. ГЕРБ и ДПС тласнаха страната към нови избори. 4 пъти ГЕРБ получават мандат и не го реализират", припомни депутатът.

Според Терзийски "Продължаваме промяната" и БСП винаги са намирали общ език, когато става въпрос за социална политика.

"А до разговор за персонален състав на кабинет не се е стигало. Всеки експерт със съответните качества може да бъде в един такъв кабинет. Нашите лидери са такива експерти. Разговорът с президента беше открит и постави проблемите на масата, и се говореше за реални политики. Не сме притеснени от нови избори и сме наясно, че промяната, която сме започнали, не може да стане от днес за утре. Това ще бъде дълъг процес", поясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа