Големи резерви към "Продължаваме промяната", акад. Денков готов да върне неизпълнен мандат

"Партията на Асен Василев и Кирил Петков е изпаднала в изолация", смята Бойко Борисов

03.01.2023 | 18:43 Редактор: Петя Кръстева

С надежда за съставяне на кабинет Николай Денков покани партиите на разговор в парламента. На срещата обаче не се появиха ГЕРБ-СДС и ДПС. Сред приоритетите, представени на срещата, беше гарантирането на националната сигурност и върховенството на правото. 

Макар и да присъстваха на срещата, от левицата бяха категорични, че няма да гласуват "за" проекта на декларацията. Причината е разминаването в някои от политиките, а също и недоверието в предлагания метод на управление. Академик Денков отбеляза, че основните различия с левицата са Изборният кодекс и позицията спрямо войната в Украйна. 

"Беше лансирана формула за правителство на малцинството, формирана от две партии, които съвместно имат по-малко от 1/3 от народните представители. Струва ни се, че такава формула ще направи правителство, зависимо от случайни малцинства и ще удължи политическата криза" поясни зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. 

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов "ако бъде възможно излъчването на правителство, то така или иначе ще попадне в ситуацията, описана от Вигенин".


В крайна сметка социалистическата партия не затвори докрай вратата за диалог с промяната. 

Най-малката партия - "Български възход", заяви, че до петък ще е готова с позициите си относно документа. Въпреки призивите, ГЕРБ-СДС и ДПС остават категорични, че няма да гласуват "за" декларацията или проектокабинета на акад. Денков. 

"Това, че лидерите на партиите не отидоха на обсъждането на този документ, показва изолацията, в която са изпаднали "Продължаваме промяната". С изключение на ДБ, но те харесват всичко, което "Продължаваме промяната" предложи. Несериозен е начинът, по който се предлага този документ, затова и мисля, че е обречен", смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Още утре може да стане известно дали парламентът ще допусне проекторешението на "Продължаваме промяната" с цели за евентуално правителство за гласуване. Това ще се разбере от програмата, която Народното събрание си гласува.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС