Три партии отидоха на среща с "Продължаваме промяната", само една е готова за коалиция

От БСП отказаха да подкрепят програмата заради различия по текстовете

03.01.2023 | 15:45 Редактор: Петя Кръстева

В опит за съставяне на редовен кабинет - академик Николай Денков покани на среща останалите парламентарни групи. Отзоваха се само "Демократична България", "БСП за България" и "Български възход". На срещата БСП е отказала да подкрепи програмата на "Продължаваме промяната" заради различия по текстовете, но все пак от партията са готови за диалог за съставянето на кабинет в рамките на този парламент. 

От "Български възход" също са изразили резерви по някои от точките в документа и записаните срокове. Единствено от "Демократична България" са показали силна подкрепа за приоритетите, заложени в декларацията, както и за идеята за съвместно управление с "Продължаваме промяната" в коалиция на малцинството.

"Беше лансирана формула за правителство на малцинството, формирана от две партии, които съвместно имат по-малко от 1/3 от народните представители. Струва ни се, че такава формула ще направи правителство, зависимо от случайни малцинства и ще удължи политическата криза" поясни зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. 

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов "ако бъде възможно излъчването на правителство, то така или иначе ще попадне в ситуацията, описана от Вигенин".

"Считаме че тази декларация дава основа за начало на разговори", подчерта Александър Николов. 

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" обобщи, че ако до края на седмицата не получат подкрепа, ще върнат мандата на президента Радев неизпълнен. Това означава преминаване към трети мандат, а впоследствие и възможност за нови парламентарни избори.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа