Борисов: "Продължаваме промяната" обезглави българската енергетика с 60% от производството на ток

С един замах на Асен Василев, или който го е предлагал плана тогава, 4% от БВП са си заминали, посочи лидерът на ГЕРБ

03.01.2023 | 18:00 Редактор: Вяра Димова
Борисов:

От основен производител на Балканите, ще внасяме от чужбина ток. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той подчерта, че "Продължаваме промяната" е обезглавила българската енергетика с 60% от производството на ток. 

"С един замах на Асен Василев, или който го е предлагал плана тогава, 4% от БВП са си заминали", посочи той.

Борисов препоръча на Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков да се свържат с министър Атанас Пеканов, с енергийния министър, относно щетите, които са нанесени от страна на "Продължаваме промяната", които по думите на лидера на ГЕРБ, действително се измерват в милиарди.

"Използвайте времето сега, за да откъснем България от всякаква зависимост и да ѝ дадем тласък, за да може служебното правителство да свърши добра работа", каза Борисов и допълни, че на служебния кабинет не може да му се отрече, че бързо свърши работа, включително и по интерконектора с Гърция.

Той подчерта, че продължават да падат цените на горивата и че нищо от това, "с което ни плашеха и заклеймяваха като войнолюбци, не се случи", информира БГНЕС.

"Бъдете смели! Когато правим правилните неща, няма от какво да се притесняваме", категоричен е Борисов. Той посочи, че благодарение на внесените от ГЕРБ решения в момента V и VI реактор са диверсифицирани, визирайки сделките с двете компании "Уестингхаус" и "Фраматом".

Борисов е на мнение, че за VII и VIII реактор също трябва да има проекторешения, за да имаме възможност, когато излязат V и VI реактор, да можем да ги заместим веднага.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)