Топи се подкрепата към "Продължаваме промяната", партиите гледат към третия мандат

Проектът им на декларация, който ще тества дали имат мнозинство, ще бъде гласуван в петък

04.01.2023 | 13:46 Редактор: Петя Кръстева

Повечето парламентарни групи все повече гледат към третия мандат и дори към предсрочни избори. Това стана ясно от първото работно заседание на депутатите за новия политически сезон. 

Заседанието започна с пожелания към депутатите за крепко здраве и ползотворна работа от председателя на Народното събрание Вежди Рашидов. Веднага след тях дойде време и за равносметка. Депутатите се обединиха около становището, че България е изправена пред множество кризи и се нуждае от редовно правителство.

Според "Продължаваме промяната" и ДБ то трябва да бъде излъчено с втория мандат. ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП обаче счетоха, че третият мандат е единственият шанс за редовно управление. Според "Възраждане" надеждите са нулеви и вървим към предсрочни парламентарни избори.

Мандатоносителят - "Продължаваме промяната", призова партиите за подкрепа на предложената декларация с основни национални цели. 

"Най-важното, което можем да свършим през тази пленарна сесия, е да изберем редовно правителство. Моля ви, направете го - имаме нужда от него", коментира кандидатът за премиер академик Николай Денков. 

От ДБ също призоваха за подкрепа. От ГЕРБ-СДС обаче контрираха. "Странно ни е как искат подкрепа от онези, които искат да унищожат", отбеляза Тома Биков от ГЕРБ-СДС. 

Критично към първия и втория мандат подходиха и от ДПС. "През последните години изборите се печелят от месии и герои спасители. Това, което трябва да ангажира отговорността на всички ни, е третият мандат", смята Мустафа Карадайъ.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова "всички гледаме към третия мандат". "Парламентарната република е в опасност", категорична бе тя. 

Тома Биков призова "третият мандат да бъде конструиран според реалностите, а не според надеждите".

В кратка декларация лидерът на "Български възход" Стефан Янев, която е сред партиите, сочени за евентуален носител на третия мандат, призова единствено за разум и отговорност. 

От "Възраждане" пък  бяха категорични, че България върви към нови предсрочни парламентарни избори. "Това Народно събрание в мъртвородено", констатира Костадин Костадинов. 

След като вчера стана ясно, че подкрепата за втория мандат се стопява, се увеличава възможността "Продължаваме промяната" да върне празна папка на президента. Проектът им на декларация, който ще тества дали имат мнозинство, ще бъде гласуван в петък. 

Ако от "Продължаваме промяната" не успеят да съберат подкрепа, ще върнат втория мандат на президента в началото на следващата седмица. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR