Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Цветлин Йовчев: Путин иска да възстанови Руската империя, в това число и България

Военната помощ за Украйна е закъсняла, тя не пази само своята граница, коментира бившият вътрешен министър

16.12.2022 | 20:32 Редактор: Елеонора Танева

Окончателно българският парламент гласува предоставянето на военна помощ на Украйна. Решението беше взето близо 10 месеца след началото на войната.

"То е безкрайно закъсняло. Срамно е, че толкова се забавихме и толкова колебливо решихме и започваме в истинския смисъл да подкрепяме Украйна. Войната, която води Украйна, в известен смисъл е и война за нас. Украйна воюва за всички европейски държави, които може да попаднат в обхвата на щенията на руския президент Владимир Путин", коментира бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той обори позицията на БСП, която настоя президентът да наложи вето на решението.

"Истината е, че ако не вземем това решение, ние вече сме взели страна - тогава взимаме руската страна. Да вземеш страната на агресора в едни такъв конфликт, морално е неправилно. Путин достатъчно ясно заяви интересите си, той постави под въпрос съществуването на Украйна като държава и нация, заяви, че зоните на влияние на Русия са били несправедливо отнети. Той иска да възстанови влиянието на Руската империя, в която влиза и България", заяви Йовчев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият МВР шеф заподозря, че хората, които сега не искат да бъде предоставена техника, след няколко месеца ще искат бюджет за утилизиране на същите тези стари боеприпаси.

"Ако става въпрос за 20 млн. лв., това е смешно. Не става въпрос за това да изнасяме оръжие и да не си признаваме за това, на всеки му е ясно, че българско оръжие отива в Украйна.

Йовчев е убеден, че мястото на България е в Шенген, а Нидерландия няма право да бъде пречка това да стане реалност.

"За пореден път ни вкарват в капан и много от политиците са склонни и скачат в този капан. Върховенството на закона - това е идеал. Нека не мислим, че върховенството на закона е само български проблем. Вкарат ли ни в този капан, винаги ще измислят нещо, за което да не сме готови", заяви Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС допълни, че реакцията на  Румъния е била много по-достойна от нашата.

"Румъния изпрати протестна нота, имат ясен план. А ние говорим, че това е приоритет, но не чувам някой нещо да прави. Наивно е да вярваме, че някой ни е обещал нещо и то ще стане", допълни Йовчев.

Даде пример и как да се подобри охраната по границата. Единият вариант - патрулите да бъдат на две линии - първата да възпира нахлуващите мигранти, а втората да има ангажимент с трафикантите. По думите му бизнесът с нелегални мигранти по доходност е наравно с трафика на кокаин. Беше категоричен, че военните нямат място да пазят границата.

Гледайте целия разговор във видеото.