България готви военна помощ за Украйна в замяна на въоръжение от съюзниците

Това се обсъжда на ниво правителство

08.12.2022 | 22:25 Редактор: Искра Ангелова
България готви военна помощ за Украйна в замяна на въоръжение от съюзниците

България готви военна помощ за Украйна в замяна на въоръжение от съюзниците. Това се обсъжда на ниво правителство, стана ясно след заседание на парламентарните комисии по външна политика и отбрана. Депутатите от комисиите подкрепиха с допълнения предложението на Министерски съвет за оказване на военна помощ на Украйна.

Председателят на отбранителната комисия Христо Гаджев каза, че към пленарната зала решението на правителството отива с допълнение, че военната помощ не е еднократен акт. А договорката за замяната на въоръжение вече била обсъждана от правителството.

"Това е първата крачка, има възможност вече оттук нататък да продължим да подпомагаме, както правят в повечето страни от Европейския съюз - когато предоставят нещо, да получават заместващи способности. Това е примерът на Словакия", заяви той, цитиран от БНР.

Словакия изпрати в Украйна комплексите си С-300 в замяна на разполагане на "Пейтриът". В България обаче и президентът, и служебният министър на отбраната обясняваха, че заместването не е в полза на отбранителните способности.

Според Христо Гаджев решението зависи от редовен кабинет. На закрито заседание в зала в петък депутатите ще гледат решението за изпращането на военна помощ.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обясни: "Въоръжението е такова, че е в топ 3 от приоритетите на украинската армия и държава. Въоръжението, което ще бъде представено на Украйна, е в съответствие с моя консервативен подход, който обявих".

Освен предложението на Министерският съвет, решението на депутатите от комисията е да започне подмяна на боеприпаси и въоръжение, което е с изтичаща годност.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Оръжието, което ще се дава на Украйна от България е безплатно, а това което съюзниците дават се плаща. А защо въобще трябва да ставаме съюзник на Украйна, "демократите" не желаят да обяснят. Подарете направо цялата ни държава на Украйна, като така и така сте почнали да подарявате...... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
господари
преди 1 година
ДиБейците-продажници отдавна са определили на кой господар да служим. Няма да допуснат друго мнение. Милионите грантове, които усвояват всяка година, трябва да се заслужат! Мизерия за народа и рай за политиците - това наричат Демокрация. Сигнализирай за неуместен коментар