Окончателно решение: България праща военна помощ на Украйна, Нинова с призив към Радев

От БСП поискаха президентът да наложи вето

16.12.2022 | 13:09 Редактор: Елеонора Танева

България ще изпрати оръжия на Украйна на стойност 20 млн. лв. Това реши окончателно Народното събрание със 166 гласа "за". Темата отново стана повод за спор в пленарната зала.

БСП поиска публично да се обявят списъците с оръжията, които ще изпратим на Украйна. Докладите обаче са засекретени.

"Не допускате предложението на БСП, за да не е ясно кой е подписал такъв договор, в който българските граждани няма да знаят какво въоръжение ще се изнася. Това е празен чек и всеки министър ще прави каквото си иска, не знам срам ли ви е от това, което правите?", попита Георги Свиленски от БСП.

"Списъкът е таен, за да не ни е срам колко малко даваме, да не се излагаме пред чужденците", отговори Делян Добрев от ГЕРБ.

"Малко даваме, защото малко имаме, на границите на възможностите си сме", добави лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Министърът на отбраната обаче беше категоричен, че информацията в докладите е секретна.

"Причината да бъдат класифицирани двата списъка е доклад относно цялостната информация за въоръжението на Република България. Право да го декласифицира има този, който е съставил документа", поясни Димитър Стоянов.

Критика към служебното правителство последва и от "Демократична България".

"Смисълът да има такива секретни списъци нито са чуждото разузнаване, нито чуждите посолства, нито чуждите държави, а се ползват за вътрешнополитически цели. Не сме бедни и не сме малки, а ни е малко достойнството", подчерта Стоян Михалев.

След 2 часа дебат Народното събрание окончателно прие законопроекта за ратифициране на споразумението между България и на Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение и боеприпаси. А от БСП поискаха президентът да наложи вето, като изтъкнаха, че самият Румен Радев многократно се е изказвал против оказването на военна помощ на Киев.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)