Радев в Брюксел: Догодина България ще е в Шенген, най-късно октомври

Дори и премиерът на Нидерландия Марк Рюте изрази оптимизъм

15.12.2022 | 13:34 Редактор: Искра Ангелова

Редно е и втората политическа сила да получи допълнително време за съставяне на кабинет. Това заяви държавният глава Румен Радев в Брюксел. Президентът посочи и времевия срок, в който България ще бъде приета в Шенген.

Президентът подчерта, че България трябва да има редовно правителство.

"Първата политическа сила получи допълнително време в тази много фрагментирана политическа конфигурация, допълнително време за обмисляне и съставяне на кабинет. В тази конфигурация е редно и втората политическа сила да получи някакво допълнително време, стига намеренията за съставяне на правителство да са искрени и това време да се използва както за съставяне на правителство, така и за приемане на важни закони - а не за предизборна агитация", заяви държавният глава.

На въпрос как вижда евентуалната кандидатура за министър-председател на "Продължаваме промяната" в лицето на акад. Николай Денков, държавният глава коментира така: "Чакам ясно обосновано решение - да дойдат с мандат и този кандидат за министър-председател."

А още преди срещата на европейските лидери в Брюксел, стана ясно, че България и Румъния ще повдигнат отново темата за Шенген.

"Следващата година България ще влезе в Шенгенското пространство", добави Радев.

Президентът посочи кога и как ще се случи това: "Най-късно октомври. Ще направим всичко възможно този срок да се ускори. Зависи много българският парламент дали ще приеме два важни закона сега - януари месец. За отговорност на главния прокурор и антикорупционния закон."

Дори и премиерът на Нидерландия Марк Рюте изрази оптимизъм, че е възможно до лятото на следващата година България да влезе в Шенген.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС