Радев: Редно е и "Продължаваме промяната" да получи повече време, стига да са искрени

"Очаквам да поемат ясна политическа отговорност", заяви държавният глава

15.12.2022 | 11:43 Редактор: Искра Ангелова
Радев: Редно е и

Всеки опит за съставяне на правителство трябва да бъде насърчаван. ГЕРБ-СДС получиха допълнително време за съставяне на кабинет, в тази ситуация е редно и втората партия да получи някакво допълнително време, стига намеренията за съставяне на правителство да са искрени и това време да се ползва и за приемане на важни закони, а не за предизборна агитация. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел.

"Очаквам да поемат ясна политическа отговорност", подчерта Радев.

За Шенген той каза, че и на този Европейски съвет ще бъде повдигнат въпросът.

"Тази тема е с голямо значение за развитието на страната. Влизането означава моментално да се премахнат огромните опашки по границите ни с Гърция и с Румъния", каза Румен, цитиран от БГНЕС.

"Това означава подобрение за нашия експортно ориентиран бизнес, по-малко загуби за транспорта, положителен ефект за туризма. Искаме ангажиране с ясни срокове точни критерии. България е изпълнила всички технически критерии, но все още има претенции от Нидерландия и Австрия. Ние уточняваме обхвата на техните критерии. На път сме да постигнем точен срок за приемането ни в Шенген, убеден съм, че догодина ще се присъединим категорично. Най-късната дата и цел за приемането ни в Шенген е октомври 2023. Ще направим всичко възможно срокът да бъде по-рано", добави държавният глава.

"Зависи дали парламентът ще приемем два важни закона през януари - за отговорност на главния прокурор и за антикорупция. Румъния няма никаква техническа готовност", подчерта Румен Радев.

Снимка: БГНЕС