"Продължаваме промяната": Зад кабинета "Габровски" се крият коалиции по интереси

Партиите дадоха знак, че е възможно редовно правителство да бъде  съставено с третия мандат

14.12.2022 | 17:39 Редактор: Вяра Димова

Няма да има кабинет с мандата на ГЕРБ и с премиер проф. Николай Габровски. Депутатите отхвърлиха предложеното правителство. С гласовете на "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП и "Демократична България" беше отхвърлен първият опит за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ.

Спорове и взаимни нападки белязаха дебата преди гласуването на проектокабинета "Габровски". По време на дебата се очертаха и няколко сблъсъка между първите две политически сили.

"Обръщам се към всеки един от вас по отделно, нека любовта към България да надделее, да живее България!", каза проф. Габровски.

Само ГЕРБ и ДПС обаче подкрепиха неврохирурга за  премиер. 

"Този проектокабинет е възможност за всички политически сили, не бива да бъде отхвърлена с лека ръка - единствената реална възможност за излъчване на правителство в 48-ото НС", смята Десислава Атанасова от ГЕРБ.  

"Трябва да дадем шанс на правителството на Габровски.. в името на спасяването на държавата и държавността", категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Да даде шанс на кабинета "Габровски" в парламента дойде и Делян Пеевски.
 
"Виждате, че всичко е компромис, който се прави в името на хората", коментира Делян Пеевски. 

От 238 народни представители в залата само 113 гласуваха "за", а 125 бяха "против". Няколко сюжета се оказаха в основата на разделението. "Продължаваме промяната" и левицата заподозряха участие на президента Румен Радев в "реденето" на проектокабинета.

"Обявеният състав на проектокабинета доказва, че е параван, зад който се крият коалиции по интереси - от банките с банки и чекмеджета на тройната коалиция, на ГЕРБ и на президента Радев", изказа се Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

"Дали този модел на управление не се приспособява към всяка власт? Изправени сме пред една сериозна, загуба на парламентарната демокрация", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Други видяха сянката на Бойко Борисов и ДПС. 

"Несъмнено има проблем, в стаята има слон. Вносителят на този кабинет не желае да го види", смята Явор Божанков.

"При тези условия не можем да подкрепим мандат на ГЕРБ, толкова зависим от ДПС, защото смятаме, че това ще задълбочи още повече кризата", коментира Христо Иванов от ДБ.

"Не чух думата независимост, не чух думата свобода, не чух думата демокрация", посочи Костадин Костадинов от "Възраждане".

Голямата изненада се оказаха "Български възход", за които до последно се спекулираше, че ще дадат своята подкрепа за кабинета “Габровски”.

"Ще подкрепим персонално проф. Габровски, няма да подкрепим предложения състав", каза Стефан Янев.

Все пак партиите дадоха знак, че е възможно редовно правителство да бъде  съставено с третия мандат. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)