Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Проектокабинетът "Габровски" "намигва" към ДБ и "Продължаваме промяната"?

"Това правителство няма да намери подкрепа", категорични са Атанас Радев и Иво Желев

13.12.2022 | 15:53 Редактор: Калина Донкова

Проектокабинетът "Габровски" включва лица - експерти в своята област, но е важно да се подчертае, че няма провокативни личности и има "намигване" към десните формации в лицето на "Демократична България" и "Продължаваме промяната", чрез кандидатурата на Драгомир Заков, който беше министър на отбраната в четворната коалиция, водена от Кирил Петков. Това коментира в ефира на предаването "Директно" политологът Атанас Радев.

"Този кабинет е безличен и по-скоро няма да бъде гласуван", смята социологът Иво Желев.

"Кабинетът се анонсира като експертен, но това са хора, които са играли второстепенни роли даже не в политиката, а в администрацията. Много ми е трудно да си представя как този кабинет може да изпълни седемте задачи, които той си поставя чисто програмно. За мен съставът му има комуникационна функция, но тази цел е да се покаже, че ГЕРБ не е онова страшилище, което командно и административно редеше хора и политики", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Според Радев е възможен и друг сценарий - подкрепа единствено за кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер, но не и за състава на правителството.

"В нашия конституционен модел се гласува първо за министър-председателя, който предлага състав и структура на Министерски съвет, след като му е гласувано доверие от Народното събрание. Допускам това, ако има коалиционни преговори, за които не сме наясно", обобщи политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.