Янев бави отговора си за проектокабинета "Габровски", от ДПС са склонни да го подкрепят

Партията на Стефан Янев все още не е дала отговор

13.12.2022 | 19:08 Редактор: Вяра Димова

Часове преди да бъде гласуван проектокабинетът ''Габровски'' в Народното събрание, вече са ясни позициите на партиите. Вчера той върна папката с изпълнен мандат на президента Румен Радев.

Две са категоричните партиите, които ще подкрепят кабинета "Габровски" - ГЕРБ-СДС и ДПС.

След партийният съвет на ДПС - Мустафа Карадайъ, обяви, че партията по-скоро ще подкрепи кабинета "Габровски", но първо ще се запознаят с програмата им. Изявлението идва само няколко часа преди Народното събрание да гласува проектокабинета. На този етап една партия не е дала своето мнение - това е партията на Стефан Янев - "Български възход".

Кабинетът "Габровски" все още не може да събере категорична подкрепа от политическите сили. "Продължаваме промяната", БСП, "Възраждане" и ДБ, които категорично заявиха, че няма да подкрепят кабинета.

"Няма да подкрепим. Трябва да се търси по-скоро сигнала към останалите партии и дали може там да се намери някакво решение", каза Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

"Отзад стърчи Борисов, всичко е ясно. Нека да не се шегуваме с тези неща", каза Атанас Атанасов.

"Става въпрос за модела ГЕРБ, срещу който БСП вече 12 години се бори и дори от кандидатите, които са предложени в този кабинет за различни министри, също се вижда скритият образ на политическа партия ГЕРБ", коментира Борислав Гуцанов от БСП.

Движението за права и свободи тази вечер проведе партиен съвет.

"ДПС вероятно ще подкрепи проектокабинета "Габровски", заяви Мустафа Карадайъ.

"От "Български възход" също се събраха да решават за подкрепата си.  

Служебният премиер Гълъб Донев беше категоричен - редовен кабинет трябва да има.

"Това, което предложи проф. Габровски, това са едни хора, които са подбрани като професионалисти – да бъдат избрани и час по-скоро да има редовно правителство, което да я преведе през кризите, които ни съпътстват", каза още Донев.

Така кабинетът "Габровски" не събира необходимата подкрепа освен ако част от депутатите не се регистрират в зала и по този начин не свалят кворума. +

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)