Радев: ГЕРБ разчиташе на амнезията на гражданите, те не искат посредници

Хората искат да видят ясна политическа отговорност, коментира президентът

14.12.2022 | 14:17 Редактор: Елеонора Танева

Когато погледнем към правителството на Габровски като състав, то има много добри експерти, като програма има важни приоритети, но липсва политическата физиономия и отговорност. Защото това правителство се явява посредник между ГЕРБ и българските граждани. Така президентът Румен Радев коментира вота в НС. 

По думите му - хората искат да видят кой като партия стои зад предложенията.

"Хората сега не искат да виждат посредници. Те искат да видят ясна политическа отговорност. Партия ГЕРБ заложи на амнезията на българските граждани след 12 г. управление, явно това не е печелившия ход", допълни Радев.

Държавният глава каза още, че не се меси в състава на чужди правителства.

"От редовното правителство на г-н Петков има министър, който е министър в правителството на Габровски. Не приемам насаждането от политици към българските граждани, че в момента има еднолично президентско управление", посочи Радев.

Той подчерта, че българските политици и особено народните представители, които са положили клетва пред Конституцията, не трябва да я погазват.

"Конституцията много ясно указва, че когато партиите не могат да сформират правителство, президентът е длъжен с указ да назначи служебно правителство. Това е конституционно определен инструмент и всеки, който говори противното, застава срещу Конституцията и руши доверието на гражданите в нея и в собствената си политическа партия", допълни държавният глава.

И призова 48-ото Народно събрание да се заеме с приемането на важни закони по Плана за възстановяване и устойчивост и с попълване на състава на конституционно установени органи с изтекъл мандат.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)