Пеевски дойде в НС и подкрепи Габровски: Всичко е компромис в името на хората

Костадин Костадинов се готви за избори

14.12.2022 | 14:02 Редактор: Елеонора Танева

Повече от два месеца след парламентарните избори, страната няма стабилен кабинет. Коментарите след вота бяха разнопосочни, включително и за това дали има шанс за правителство с втория или третия мандат.

След като предложения от него проектокабинет не получи подкрепа, проф. Николай Габровски заяви, че не съжалява за положените усилия. По думите му този кабинет е бил шанса да се продължи по един нов път в българската политика, но партийните интереси не са го позволили.

"На ринга излязоха доброто, хората заложиха на злото, злото победи и хората спечелиха. За съжаление днес се случи точно това", каза проф. Николай Габровски.

От БСП  отговориха на афоризма така:

"Принципите в политиката победиха. Нашата позиция я знаете, тя е принципна. Очакваме предложенията на "Продължаваме промяната", те може да не предложат кабинет", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Грешка е начинът, по който парламентът и отделните политически партии стоят в изкопаните от тях окопи. А трябва да се премине към диалог. Да се кажат нещата така, както трябва. Ние няма да говорим с този и този и това няма да правим", заяви Йордан Цонев от ДПС.

 След неуспешния първи опит погледите вече са във втория мандат. За момента "Продължаваме промяната" водят разговори за съставяне на кабинет само с ДБ.

"С ДБ продължаваме разговорите. Ако предоставим кабинет той ще е кабинет на малцинството. Надявам се да има достатъчно време за 9 -те гаранции, за да може кабинетът на малцинството да си свърши работата", каза Асен Василев.

"При липса на мнозинство в парламента, няма как да има устойчив кабинет, това е закон на физиката", коментира Христо Иванов от ДБ.

"Нашата подкрепа е принципна за министър-председателя, за да заявим своята позиция, че България има нужда от правителство. При липсата на ясно кой ще носи отговорност за бъдещите решения, решихме, че няма да подкрепим състава на правителство", коментира лидерът на "Български възход" - Стефан Явен.

Лидерът на "Възраждане" беше категоричен, че партията му се готви за нови избори.

"Продължаваме промяната" очаква втория мандат и се готви за проектокабинет.

Държавният глава може да връчи още утре втория мандат - на "Продължаваме промяната". 

В НС за гласуването дойде и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"Виждате, че всичко е компромис, който се прави в името на хората. Всичко, което е за хората е достатъчен мотив да дойда в НС", лаконичен беше Пеевски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)