Проф. Габровски: Шансът за правителство е сега, иначе оставаме в ръцете на задкулисните договорки

Трябва да се преодолее политическата криза, трябва да се възстанови доверието в институциите, каза кандидатът за премиер пред депутатите

14.12.2022 | 09:58 Редактор: Елеонора Танева

Твърденията за голям шанс за съставяне на правителство със следващ мандат са подвеждащи и манипулативни. Най-голям шанс имаме тук и сега. И ако го пропуснем, ще останем в ръцете на случайността и задкулисните договорки. Това заяви номинираният за премиер проф. Николай Габровски пред депутатите в Народното събрание.

"Поех отговорността за съставяне на правителство с яснотата на това, че трябва да се преодолее политическата криза, трябва да се възстанови доверието в институциите. Заявяваме ясна и европейска евроатлантическа насоченост, активно противодействие на хибридна пропаганда и дезинформация. Готви сме да реализираме публични инвестиции, ще вземем бързи мерки, които да преодолеят инфлацията и икономическата криза", каза проф. Габровски от трибуната на НС.

Той изброи основните приоритети, които си е поставил: Закон за бюджета за 2023 г., политически консенсус за промени в правосъдието, противодействие на корупцията, провеждане на реформи чрез ПВУ, приемане в Шенген, еврозоната, енергийна независимост, отбрана.

Той завърши речта си с притча: 

"Две жени твърдели, че са майка на едно дете. Отишли при цар Соломон, който като ги изслушал, също не намерил доказателства. Тогава той предложил да разсекат детето на две, за да може всяка майка да получи по половина от него. Тогава истинската майка казала: Не, нека го вземе другата.

Нека любовта към България надделее", призова проф. Габровски депутатите.