България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Анализ: Без редовно правителство партиите, освен ДПС, ще загубят на следващите избори

Най-голям шанс за третия мандат им Стефан Явен, убедени са проф. Петко Тодоров и Роберт Янакиев

14.12.2022 | 09:35 Редактор: Елеонора Танева

Не е добре да се отива към нови избори, най-удачно ще бъде в рамките на този парламент да се избере редовно правителство. Около това мнение се обединиха преподавателят по журналистика в УНСС проф. Петко Тодоров и актьорът и политик от "Граждани за европейско развитие на България" Роберт Янакиев. 

"ГЕРБ изпълни целта си с това правителство - да излезе от изолацията и упреците, които му сипят останалите политически сили. Лошото е, че никой не прави мост към своите избиратели, не говори за политики и цели пред НС, а пак говорят за противопоставяне. Българската демокрация стигна до провеждането на демократични избори и нищо повече. 6% е доверието в този парламент, с толкова не може да се управлява парламентарна република. 30% от българите живеят в нищета, при условия като в Пакистан и Индия. Няма ляво, няма дясно, има неолиберали и консерватори. Половината партии не са партии, а проекти за реализация на техните ръководители", коментира проф. Петко Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Като преподавател, той сподели, че младите хора не се интересуват от случващото се в държавата, а си правят сметка къде да карат магистратура и проучват пазарите на труда в чужбина. 

Роберт Янакиев посочи като основен проблем противопоставянето между партиите. 

"Това е най-лошото - противопоставянето, да не сте вие, да съм против вас. Ако не се сложи на картата реалната ситуация, на всеки един е ясно докъде се докарахме. 2 г. обикаляха младите от "Продължаваме промяната" и говореха за най-корупмпираната държава и ето - не сме в Шенген, българският казан в Ада се потвърди 100%", заяви Янакиев. 

Той определи като грешни пари тези, които ще се дадат за поредни избори. И призова политиците да се замислят за реалната ситуация и проблеми в държавата.

Според него дали ще се реализира третият мандат зависи от ГЕРБ. И двамата събеседници са убедени, че най-подходящо ще бъде Радев да го връчи на Стефан Янев.

"Отношението на Янев е положително, имат по-умерена позиция, спасителен вариант е за всички партии в НС, които могат да очакват срив в следващи избори. "Продължаваме промяната" ще имат спад, на ДБ ще им помогнат местните избори, БСП се топи, единствено ДПС поддържа електората си. "Възраждане" са прекалено недиалогични и втвърдени, изключващи възможностите за развитие на страната", коментира проф. Петко Тодоров. 

Гледайте целия разговор във видеото.