България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ДБ и "Възраждане" потвърдиха: Дават "червен картон" на кабинета на Габровски

"Всички наши депутати са в залата", подчертаха Цончо Ганев и Илина Мутафчиева

14.12.2022 | 09:08 Редактор: Петя Кръстева

"Възраждане" е предвидим политически субект. Щом сме казали, че няма форма, при която да подкрепим правителство на ГЕРБ, скрито под  експертен кабинет, ще гласуваме категорично против. Всички депутати сме тук и ще гласуваме. Нищо не може да ме изненада, след като в предходното правителство коалиционните партньори купуваха депутати. Това заяви депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев пред Bulgaria ON AIR

По думите му партията не гласува "против" напук на останалите партии, а защото се бори за конкретни политики, които следва да бъдат прокарани. 

"Когато ГЕРБ има позиции относно ускореното въвеждане на еврото, няма как да го гласуваме. Когато "Продължаваме промяната" казват абсолютно същото, няма как да подкрепим техен кабинет. Нека разговорите са на идейна основа", констатира депутатът. 

Ганев подчерта, че от "Възраждане" са готови с проектокабинет, ако им бъде връчен третия проучвателен мандат.

"Против" кабинета на проф. Габровски ще гласуват и от "Демократична България".

"Всички сме тук и всички ще гласуваме против, както многократно заявихме. Няма как да се съгласим, защото отзад са правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов. Когато те не искат да говорят за правосъдна реформа и ясно показаха какво е отношението им към хартиената бюлетина, няма как да получат подкрепа от нас", каза Илина Мутафчиева.

Тя коментира и опасенията, че ще има "игра с кворума".

"Ако едно правителство мине само заради игра с кворума, нататък ще му бъде трудно", отбеляза депутатът. Мутафчиева припомни, че ДБ застават зад "Продължаваме промяната"  за евентуалното реализиране на правителство с втория мандат. 

"Виждаме, че през последните гласувания от БСП по-скоро са с ГЕРБ и ДПС, не мога да гадая какво мислят. Всеки, който е отговорен към държавата, трябва да бъде готов да реализира третия мандат", обобщи тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR