Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш министър: Проф. Габровски няма свобода, ще усети политическият темперамент

"Образователната и научната сфера се нуждаят от хора, които са от гилдията", каза проф. Тодор Танев

13.12.2022 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова

Отличен гинеколог може да застане начело на образованието - какъв ход е това?

"Образователната и научната сфера се нуждаят от хора, които са от гилдията. Тези, които са били политици, ръководители на звено, са се проваляли. Аз не бях от политическа партия и усещам добре от първия ден на моето пребиваване студения дъх на политическите партии. В случая отново имаме професор, много по-известен от много други, които са заставали начело на образователното министерство", каза бившият просветен министър проф. Тодор Танев студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че проф. д-р Славчо Томов е въвел нови методи в хирургията в България.

"Това даде темп на българската медицина. Той няма политически опит, но това е друга тема. А когато говорим за правителство - моите колеги разсъждават за тук и сега. Но в годините назад ние виждаме много странни развития. Тези министерства, които са най-близо до хората - образованието, здравеопазването, са дадени на абсолютни професионалисти, които абсолютно никой не ги е чувал като политически фигури", допълни проф. Танев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му същото се случва и с проф. Николай Габровски.

"Той ми е много симпатичен по много причини. Но още от първите дни ще усети политическият темперамент. Гласуването е по-малко важно, въпросът е какъв е човекът. Уважавам желанието в него да ни спаси, но не съм убеден, че тази хаотична наглед панорама, която имаме в задкулисието, ще му даде да се изяви. Той няма свобода", категоричен е бившият просветен министър.

Според него е важно какво ще направят политиците с 20-те млрд., които стоят във валутния резерв в Народната банка, които ще бъдат разпределени след падането на борда.

"В момента нас ни разплитат отвън. В момента Европа е слаба и това се използва широко. И България е слаба, но аз не се отказвам от нея. Много е глупаво да ни убеждават в други неща. Чудя се защо на това правителство му е трудно да бъде политическо подкрепено", добави

И подчерта, че няма да е учуден цените на газта да се повишат още.

Гледайте целия разговор във видеото.