Габровски чака заветното "да" за проектокабинета си, но май ще има повече "не"

"Демократична България" и ДПС се въздържаха от коментар

12.12.2022 | 19:06 Редактор: Вяра Димова

Кабинетът "Габровски" ще бъде гласуван на първото редовно заседание на Народното събрание в сряда. Днес се появиха първите политически реакции. Три от партиите - "Продължаваме промяната", БСП и "Възраждане" категорично заявиха, че няма да подкрепят кабинета на ГЕРБ-СДС. 

От "Продължаваме промяната" съзряха руски интереси в проектокабинета, заради номинирането на Николай Павлов за министър на енергетиката. Според Кирил Петков, Павлов ощетявал средно с над 1 млн. лв. на ден страната с отказа от азерския газ и е прехвърлил количествата към Газпром. Петков публикува позицията си във Facebook, придружена от рисунка на вълк, държащ овча маска. 

От "Продължаваме промяната" са категорични - няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. 

"Прави впечатление, че има министри от Тройната коалиция, която беше с мандата на ДПС, от служебното правителство на Румен Радев, Николай Павлов, който като изпълнителен директор на "Булгаргаз" отказваше дълго време много по-евтиния азерски газ – това е правителство крачка назад", каза Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

От БСП обявиха, че ще влязат в зала, но ще гласуват "против" и също използваха метафора за вълка.

"Когато на един вълк си сложи овча кожа не означава, че ще го харесаме вълка, защото си е сложил овча кожа, понеже предпочитаме овцете и са ни приятни като животни. В дадения случай, колкото и да звучи нелицеприятно, той играе точно маскировката на ГЕРБ и няма как да ние подкрепим маскировката, знаейки кой седи зад нея и как сме се борили с нея 12 години упорито", коментира Таско Ерменков от БСП.

Третата партия, която вече заяви, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ-СДС е "Възраждане": "Защото имаме непреодолими вътрешнополитически и външнополитически различия по важни за страната ни въпроси".

В позиция от партията на Стефан Янев заявиха, че още не са готови с конкретно решение дали ще подкрепят или не кабинета "Габровски".

"Ние от ПП "Български възход" винаги сме заявявали, че на страната е необходимо правителство и ще направим каквото зависи от нас, за да има такова – разбира се, при предварително ясни условия и правила", заявиха от "Български възход".

"Демократична България" и ДПС засега се въздържаха от коментар. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.