Кой кой е в проектокабинета "Габровски"

Явно да си доказан експерт в някоя област или професия в България е дефект, коментира номинираният за външен министър Драгомир Заков

12.12.2022 | 15:43 Редактор: Елеонора Танева

За първи път три жени са предложени за вицепремиери. На техния професионализъм се доверява  проф. Николай Габровски в проектокабинета си. 

За вътрешен министър той предлага човек от системата. Благородна Макева беше заместник-директор на Главна дирекция "Национална полиция" до август миналата година и сменена от Бойко Рашков. 

Номинацията за другия силов министър - на отбраната, е за Атанас Запрянов. Кариерата му минава на различни ръководни длъжност в Генералния щаб, а във втория кабинет "Борисов" става заместник-министър на отбраната. 

А бившият военен министър от кабинета "Петков" - Драгомир Заков, поема външните работи. Във Facebook той коментира с чувство за хумор, че няма трансфери между "Левски" и ЦСКА, нито между "Барселона" и "Реал Мадрид", макар че явно лепенето на етикети се е превърнало в национален спорт. 

"Преди да замина за Брюксел бях "човек на Радев", после бях "човек на Борисов и Захариева", след това "предложение на Нинова" за МО, "лице на Продължаваме промяната" по време на предизборния период, сега пък съм бил "не знам какво си". Явно да си доказан експерт в някоя област или професия в България е дефект", написа Заков. 

А в сложната финансова ситуация, в която страната все още няма бюджет за 2023, финансовото министерство поема Маринела Петрова, която има три мандата като заместник-министър и е преговаряла за допускането на България в чакалнята на еврозоната. 

Съветникът на Томислав Дончев Мартин Дановски, ще поеме икономиката. Дългогодишният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, който в началото на годината предизвика напрежение между кабинета на "Продължаваме промяната" и президента Румен Радев, поема Министерството на енергетиката. 

Васил Грудев е номинацията за министър на земеделието, той заемаше този пост и в служебното правителство на Георги Близнашки, по-късно беше и заместник-министър. 

В проектокабинета на ГЕРБ-СДС влиза още и Добромир Симидчиев, заместник-министър в три кабинета "Борисов". Сега той е предложен за регионален министър. 

Бившият общински съветник от ДСБ Прошко Прошков, който впоследствие напусна партията на Иван Костов, ще оглави транспорта. 

Милена Стойчева пък е кандидатурата за министър на иновациите, тя идва от неправителствения сектор. 

Електронното управление поема специалистът по киберсигурност Красимир Симонски.

За Социалното министерство кандидат е Събина Събева, лекар по образование с опит в Държавната агенция за закрила на детето. 
Директорът на педиатричната болница в София - Благомир Здравков, поема здравеопазването. 

Славчо Томов, бивш ректор на медицинския университет в Плевен, застава начело на Министерството на образованието и науката. 

А бившият издадел на списание "Плейбой" и бивш депутат от БСП Мартин Захариев е предложен за министър на туризма. 

Директорът на театър "София" Ириней Константинов е номинацията за министър на културата. 

А инженер ще управлява спорта. Това е Борил Кръстев, съпруг на олимпийския шампион по бокс от Токио - Стойка Кръстева.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


1
2 rate up comment rate down comment 0
леля Пена
преди 1 година
Тюрлю гювеч мафия! От всичко по малко! Само и само да се вземе властта и да се одере още една кожа на българина! Сигнализирай за неуместен коментар